otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Хаджи Димитър"

Един от най-известните туристически обекти в град Сливен е къщата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър. Тя е построена от дядото на именития войвода в края на XVIII в. и се намира в сливенския квартал "Клуцохор”.

Сградата е малка, едноетажна, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните архитектурни белези на ранното Българско възраждане. Тук на 10 май 1840 г. е роден Димитър Николов Асенов, познат най-вече като Хаджи Димитър – един от най-известните български борци за освобождение от османското владичество през XIX в. Част от музейния комплекс е и ханът на Хаджи Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан.

До Освобождението комплексът е бил изцяло запазен, но през 1930 година ханът, чардакът на къщата и оградата са били разрушени поради факта, че всички сгради са в извънредно лошо състояние. В началото на 30-те години ханът е съборен, а родната къща на Хаджи Димитър - укрепена. През 1935 година в Сливен е открит паметник на българския войвода и във връзка с това в една от стаите на родната му къща е подредена малка битова изложба.

Къщата-музей "Хаджи Димитър" в Сливен е включена в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №54, заедно с намиращия се в града Национален музей на текстилната индустрия.

Рейтинг

Информация

Тел. 044 622 496

Работно време: 
09:00-12:00 и 14:00-17:00 ч.
лятото: без почивен ден
зимата: събота и неделя - почивни дни

Входни такси:
възрастни - 2 лв.
учащи и пенсионери – 1 лв.
групи ученици над 14 души - 0.80 лв. на човек

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Адрес: гр. Сливен
кв. "Клуцохор", ул. "Асеновска" 2

Паркинг

Има множество места за паркиране около комплекса.