otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Неофит Рилски" - гр. Банско

Къщата-музей „Неофит Рилски“ (известна още като Бенина къща) в град Банско е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение. Роден дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски със светско име Никола Поппетров Бенин, който живее в нея от 1793 до 1811 г.

Патриархът на новобългарското образование и просвета Неофит Рилски учи иконопис при Тома Вишанов — Молера, основоположник на Банската художествена школа. Рисува в Рилския манастир, където по-късно става и монах. Целият му живот е отдаден на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика (1835).

От 1981 г. къщата функционира като музей. Състои се от две части — автентично запазената къща с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски (главно писма, снимки и книжовен материал). Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали.

Помещението за животни е изрисувано със стенопис от художника Тодор Цонев, отразяващ родословното дърво на монаха. В средата на стенописа е изобразен Неофит Рилски като малкия Никола, а от двете му страни са родителите му Катерина и поп Петър.

Къщата-музей "Неофит Рилски” е открита май месец 1981 г. по случай 100-годишнината от смъртта на Неофит Рилски. Фигурира в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №1, заедно с Веляновата къща, Къщата-музей "Никола Вапцаров" (в нея се намира и печатът), Църквата "Света Троица" и Постоянната иконна изложба, всичките в историческия център на град Банско.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 749 88272

Работно време:
09:00-12:00 ч. и 14:00-17:30 ч.
Без почивен ден.

Входни такси: възрастни - 3.00 лв. / учащи - 1.00 лв.
Беседи: на български – 5.00 лв. / на английски – 10.00 лв.
Ден за безплатни посещения: понеделник.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Банско, ул. "Пирин" № 17.
Къщата-музей се намира в историческия център на Банско - точно срещи църквата "Св. Троица".

Паркинг

Има паркоместа на ул. "Пирин", до зида на църквата.