otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Никола Вапцаров" - гр. Банско

Къщата-музей „Никола Вапцаров” отваря врати през 1952 г. С откриването й се поставя и началото на музейното дело в Банско. Музеят е посветен на поета Никола Вапцаров (1909-1942), антифашист, чието забележително творчество му отрежда място сред най-популярните български поети на ХХ век.

Цялата музейна експозиция е разгърната на два етажа - показани са оригинални документи - кръщелното свидетелство на поета, свидетелства за завършено образование, личен печат на друг български поет - Пейо Яворов, стар търговски тефтер, тефтерче на Никола Вапцаров, подарено от майка му.

На първия етаж на музея се презентират филми на английски, френски, немски и руски език за Вапцаров, а на пано на стената може да се разгледа родословното дърво на поета и на други родове от Банско.

В двете зали на горния етаж е проследен животът на Никола Вапцаров след постъпването му в Морското машинно училище във Варна. Представен е богат документален и снимков материал, сред който и единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров - "Моторни песни”.

Тук е изложена и наградата от Световния съвет на мира, която Вапцаров получава посмъртно през 1952 г. Същата година, къщата е отворена за посещения. Включена е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №1, заедно с Къщата-музей „Неофит Рилски“, Веляновата къща, Църквата "Света Троица" и Постоянната иконна изложба, всичките в историческия център на град Банско.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 749 88304

Работно време (понеделник – неделя):
08:00-13:00 ч. и 14:00-17:30 ч.
Без почивен ден.

Входни такси: възрастни - 3.00 лв. / учащи - 1.00 лв.
Беседи: на български – 5.00 лв. / на английски – 10.00 лв.
Безплатно посещение: понеделник.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Банско пл. „Никола Вапцаров” № 3
Къщата-музей се намира централно на площада, точно срещу сградата на Община Банско.

Паркинг

Възможно е паркиране по улиците около площада.