otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Райна Княгиня"

Къщата-музей на Райна Княгиня в Панагюрище е много стара. Надпис, запазен върху една от гредите на голямата дворна врата, сочи годината на построяване – 1673 и нейните първи собственици – Тасо и Михо. В този дом, на 18.01.1856 г. се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание – Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня.

На 3 май 1950 г. къщата отваря врати за първите си посетители като музей. На първия етаж е представена документално – веществена експозиция, посветена на живота и ролята на Райна Княгиня по време на Априлското въстание. Етнографската експозиция на втория етаж, дава представа за обстановката, в която се ражда и израства бележитата българка. Сред ценните реликви в музея е Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда през 1901 г. по случай първото официално честване на Априлското въстание.

Родната къща на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Включена в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №36, заедно с историческата местност "Оборище".

Рейтинг

Телефон

+359 357 37 12

Адрес

гр. Панагюрище, ул. "Оборище" 7

Цена

Входна такса: 2 лв.

Работно време

09:00-17:00 ч., без почивен ден.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Уличките са тесни, но може да се паркира в близост.