otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Захари Стоянов" - гр. Русе

Къщата-музей на Захари Стоянов в гр. Русе се намира на брега на р. Дунав и е построена през 1899 г. Включена е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №50, заедно с Пантеона на Възрожденците.

Експозицията в къщата е открита на 3 март 1978 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от Османско владичество. В нея са показани лични вещи, първи издания на негови произведения, както и траурни броеве на в. "Свобода", намерени в гробницата му, отворена през 1978 г. за да бъдат положени тленните му останки в Пантеона на Възрожденците. Експозицията показва много подробности от българските борби за национално и църковно освобождение, както и за живота и делата на Захари Стоянов и семейство Обретенови (семейството на Баба Тонка - майка на съпругата му Анастасия). Баба Тонка и фамилията ѝ активно подпомагали местния революционен комитет.

Голяма част от къщата-музей е посветена на семейство Обретенови, с които Захари Стоянов е пряко свързан. Възстанове е кабинетът на Никола Обретенов, който е летописец на семейството и на Русе в годините преди 1878 г. Той пише своите “Спомени по българските въстания”, оставя богата кореспонденция с историци, политици и съмишленици. От брака си с Анастасия Обретенова, Захари Стоянов има дъщеря - Захаринка Стоянова, която предоставя къщата за музей.

Рейтинг

Информация

Тел. 082/820 996

Работно време:
09:00-12:00 и 12:30-17:30 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник

Вход:
възрастни - 3 лв.
ученици и пенсионери - 1 лв.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Русе, бул. "Придунавски" 12

Паркинг

Всятрани от къщата-музей има площадка за паркиране.