otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Захари Стоянов" - с. Медвен

Къщата-музей в родното село на Захари Стоянов - родолюбрц, политик и писател, с рождено име Джендо, се намира в долния край на медвенската махала Юрта. В негова чест в селото е открита постоянна музейна експозиция. Медвенчани са издигнали и негов паметник на мегдана.

Първият етаж на къщата е запазен в типиния за село Медвен автентиен вид и представя бита на района. В музейната експозиция са представени лични вещи, дрехи, снимки и литературни произведения на Захари Стоянов.

Село Медвен е много живописно, в близост се намира Синия вир - водопад, висок 7 метра, както и много приятни места за отдих. Тук се намира и родната къща на актьора Стоян Бъчваров, съвсем близо до паметника на Захари Стоянов.

Селото има и традиционен сбор - последната събота на месец юли.

Рейтинг

Информация

Тел. 0886 731 320

Работно време:
09:00-12:00 и 13:30-18:00 ч.
Почивни дни: понеделник и вторник

Екстри

Маршрути

Селото се намира в северна посока от гр. Сливен. От града може да поемете към с. Градец, след него излизате вляво на пътя за гр. Котел. Малко след това има отбивка вляво за с. Медвен (на 6 km от този път).

Влизайки в селото пътят свършва Т-образно в селската поща - вдясно е мегдана с паметника на Захари Стоянов и родната къща на актьора Стоян Бъчваров. Вляво от пощата, табела упътва към къщата-музей на писателя.