otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Късноантичен жилищен дом с мозайка

В Стара Загора е открита красива подова мозайка от IV век, късната Античност. Тя е намерена зад Операта и е била част от гостна стая на много заможен дом. Според специалистите мозайката е един от най-добре запазените образци от този период и е невероятна в художествено. Техническо и композиционно отношение. До днес от къщата, в която е била мозайката, е останала само гостната зала, която е с формата на квадрат с дължина около 10 метра.

Богатия дом се е намирал в центъра на Августа Траяна – Берое и се отнася към перисталния архитектурен тип. Имала е красив вътрешен двор. Подът на приемната е от красива, пъстра мозайка. Тя е направена от малки кубчета с десет различни цвята.

Мозайката е почти абсолютно симетрична спрямо стените на приемната. На нея са изобразени основно флорални мотиви и животни- глигани, сърни, зеленчуци, плодове и виеща се лоза и други. Те се преплитат с образите на красиви нереиди, които са част от римската митология. До нас са достигнали части от два надписа, които са на старогръцки и означават „Наздраве“ и „Добре дошли“.

Късноантичната подова мозайка, която е открита в Стара Загора, показва невероятните технически възможности на мозаечната школа от периода на IV век. Няма друга подобна на територията на страната. Консервирана е на място и е покрита със защитна постройка, която я предпазва от атмосферните условия и е направена специална подземна зала за посещения.

Рейтинг

Информация

Мозайката е достъпна за посетители само след заявка. Тя е част от Регионалния исторически музей в Стара Загора и посещенията се заявяват по-рано на билетния щанд.

Адрес

ул. „Генерал Столетов“ 117, Стара Загора

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking