otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Културен център-музей "Тракарт"

ТРАКАРТ изгради, експонира и съхрани безценно културно наследство в подлез "Археологически" гр. Пловдив – Римски подови мозайки от ІII–IVв сл. Хр. През септември 2003 стартира проекта за консервация и реставрация на античните мозайки в жилищна перистилна сграда "Ейрене", част от Културен център-музей ТРАКАРТ.

Късноантична перистилна сграда " Ейрене" / EIPHNH/ от III-IV век е паметник на културата от национално и световно значение. Перистилната жилищна сграда с подови мозайки се намира в представителното ядро на късноантичния град Филипопол – в подножието на Античния театър и в близост до епископската базилика. Комплексът се простира на площ от около 1600кв.м., но е проучена само южната му половина, в която откритите помещения са обособени в две части (представителна и стопанска) и са част от Културен център-музей ТРАКАРТ. Помещенията в югозападната част са домакинско-стопански – в тях е открито голямо количество битова керамика. В източната част се намират представителните помещения на жилищния комплекс, покрити с изящни многоцветни подови мозайки, които са разположени около перистилен двор ( двор с колонада). EIRHNH (ЕЙРЕНЕ) е античен символ на мира и на възраждащата се природа.

Постоянна експозиция "Прототракийски портрет" - (праисторическа керамика от енеолит-неолит – култура "Марица"). Праисторическите съдове, със своята геометрична орнаментална украса, свидетелстват за богати духовни традиции и уникални технически умения на първите заселници на територията на нашия град. В експозицията могат да се видят керамични ритуални масички и столчета, фигурки на Богинята-майка, съдове за съхранение на жито и вино, инструменти за бита.

Експозиция "Стъклото в античното изкуство" - проследява специфичните техники за работа със стъкло и смалт в период от 900 години – от V в. пр. Хр. до IV в. сл Хр. Централно място в изложбата заемат седем стъклени фиали , които са служели за свещенодействия. Всяка фиала има име – Мъдростта, Животът, Посоки, Земя, Вода, Небе и Изборът. Изработени са с техника милефиори. Цветовете на обемно изградените предмети са с изключително съвършенство, притежаващи "детайл в детайла на детайла" и показват прецизното боравене с послания, форма и пространство.

Посетителите на музей "Тракарт" се запознават с културното наследство чрез обзорно представяне и с 3D анимиран филм.

Рейтинг

Информация

Сграда „Ейрене“ е открита през 1983-1984 г. при строежа на подлеза под бул. „Цар Борис ІІІ”, заедно с прилежащите улици и част от съседните къщи. Комплексът е обявен за паметник на културата от национално значение. Основите на сградата и мозайките са реставрирани и експонирани в подлеза през 2003 г. и стават част от културния комплекс Тракарт.

Телефон

+359 32 631 303
+359 882 877 080

Адрес

гр. Пловдив, бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 89, Подлез „Археологически”

Уебсайт

https://trakart.org

Мейл

artcentre@abv.bg

Цена

Възрастни: 8 лв;
Ученици, студенти и пенсионери: 5 лв;

Билета важи за посещение на Културен център-музей Тракарт и Trakart Research Center

Работно време

Понеделник - неделя:
10:00 - 18:00 ч.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking