otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Културно-исторически музей – с. Момчиловци

Културно-исторически музей се намира в центъра на селото и съхранява експонати от отдели Археология, Възраждане и Етнография, които са свързани с историята на селото. В музея има и малка картинна галерия. Открит през 1964 г. с помощта на цялото население. Неговото създаване е инициирано от местната интелигенция или кръга около местното читалище. Музеят е създаден с много ентусиазъм, главно с експонати, дарени от жителите на селото

Няколко години по-късно професорът – портретист Михаил Карапаунов, който е родом от Момчиловци, дава идеята да се създаде и малка картинна галерия към музея. Благодарение на неговото влияние и авторитет,класици на българската живопис подаряват свои картини на галерията в Момчиловци, която е открита пред 1967 г. Няколко творби на проф. Михаил Карапаунов също са притежание на музея. Останалите картини са закупени или са придобити от пленерите, организирани от читалището в Момчиловци. Днес тази галерия съхранява действително ценни творби на класическата и модерна българска живопис.

На входа на музея ще Ви посрещне дървен ствол с дизия чанове и тюмбелеци – символ на овчарството в Момчиловци, което от Античността до началото на XX в. е било основа на стопанския живот в Родопа планина. Експозицията в музея е изложена в 5 зали. Гордост на колекцията са работите на Бараците – трима големи майстори на четката, свързани с родопския край.

Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №83б.

Следдва да се отбележи, че в околоността можете да видите още и различни природни феномени като Дупчов и Кърджалийски камък, местността Картола – с изграден спортно –развлекателен ски комплекс,  местността Хайдушки поляни. Можете също да се насладите на величествените борови годи, през които има кратки туристически маршрути.

За местното население голяма гордост се явява църквата „Св.Св.Константин и Елена“, която се намира в центъра на селото. Тя е построена през далечната 1936 г. изцяло по турските закони. Камбанарията й се смята за шедьовър на каменоделската школа. Друга забележителност в селото е аязмото „Св.Илия“. То е разположено южно от едноименния връх в западния край на селото и е потопено в борова гора над 100 години. Аязмото е прочуто в цял свят със своите лечебни свойства и е отворено за всички, които желаят да излекуват тялото и духа си. В нощта срещу Гергьовден то се превръща сякаш в мирянски събор, защото според преданията тогава водата има най-чудодейни сили.

Рейтинг

Цена

1 лв

Работно време

9:00 - 17:00.

Екстри

  • WC

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Селото е разположено на 1150 метра надморкса височина и отстои на 15 km северно от град Смолян.