otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кюстендил

Град Кюстендил е разположен сред обширно поле, на умерена надморска височина – 525 м. в северното подножие на Осоговска планина. Кюстендилската минерална вода се използва за лечение главно чрез бани, а при някои заболявания и чрез пиене, инхалации и иригации, други хидротерапевтични процедури, като газови и билкови вани, подводен душов масаж.. За осигуряване на добри резултати от решаващо значение е начинът, по който се провежда. 

С приятен климат, торфното поле, минералните води и възможността за специално лечение с плодова диета, Кюстендил привлича множество туристи от България и чужбина. Тук има над 40 минерални извора, с общ дебит 2,400 л/мин. Водата е чиста, безцветна, с приятен вкус и лек мирис на водороден сулфид. В нея има лека концентрация на минерали, гореща е и съдържа сулфиди, силиций, флуор и натриеви сулфати.

Според най-съвременни схващания, лечебните свойства на кюстендилската минерална вода се дължат на орицателния окислително-редукционен потенциал, който имат. Той е уникално висок – минус 340 миливолта. Други извори с такава висока отрицателна стойност на окислителнио-редукционни потенциал в България няма, а в света са изключителна рядкост. Когато човек прави балнеологични процедури с тази минерална вода, се извършва т. нар. безконтактна активация на организма – през кожата става увеличаване на отрицателния редокси потенциал на всички телесни течности, което води до осигуряване на допълнителна енергия за клетките и изключителна антиоксидантна защита.

Лечебните и профилактичните й качества се дължат главно на сулфидите, високата температура, хипотоничния ефект, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор. Друг фактор, допринасящ за лечението на много болести, е наличието на торфена мина близко до с. Байкал (находището на торфена кал е единственото одобрено изключително за медицински нужди). Тук се лекуват заболявания на ставите, на периферната нервна система, на гръбначния мозък, гинекологични заболявания и стерилитет.

В Кюстендил се намира и филиал на Специализирана болница за рехабилитация "Национален Комплекс" ЕАД. Най-известна е Чифте баня, която е построена върху основите на късносредновековна турска баня. Банята се използва и днес, и е предназначена и за балнеология. Около нея е устроен паркът „Банска градина“ с декоративни дървета и цветни лехи. Другите две запазени къпални са Алай баня или „Войнишката баня“, построена през късното Средновековие, и Дервиш баня, издигната през 1566 г.

Рейтинг

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks