otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Лакатнишки скали и Алпийски заслон "Орлово гнездо"

Лакатнишките скали се извисяват на около 250 метра в Искърското дефиле до небезизвестната ЖП-гара за българските алпинисти и планинари. Името на скалите, както и на цялата местност, в която се намират идват от завоя, който прави р. Искър - с формата на сгънат лакът.

Характерен за скалите е добре развитият карст - тук се намират голям брой карстови пещери. Сред тях най-дългата и известна е "Темната дупка", дълга 9 км. Пещерите в района не са облагородени и посещението им става само с екипировка и водач.

На върха на т. нар. Черна скала няма как да пропуснете една малка дървена къщурка, прикована за скалния отвес. Тя носи героичното име "Орлово гнездо". Построена е през 1938 г. от четирима катерачи - Константин Саваджиев, Георги Ценев, Георги Стоименов и Тодор Божков. Ремонтирана и възстановена е през 2000 г. от група ентусиасти. Мястото е трудно достъпно и може да се стигне само от подготвен алпинист с екипировка и опит. Това е и предназначението ѝ - заслон за алпинисти. Скалният отвес над къщичката не е обезопасен и не се препоръчва за неопитни туристи!

Наблизо се забелязва и масивен Паметник на септемврийците с петолъчка, а в съседство и 10-метров железен кръст, издигнат през 2001 г. в памет на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна, където всяка година се отслужва молебен.

В подножието на скалите се намира карстов извор - Житолюб. Той е един от най-големите в страната ни и е създаден от две подземни реки. Губилища поемат част от водите на реките Петренска и Пробойница, които преминават през водните етажи на пещерата Темната дупка и през тесен сифон се изливат в извора в подножието на скалите. Около извора е разположено изкуствено езерце и заведение.

Местността е част от Природен парк "Врачански Балкан", а покрай него преминава екопътека, водеща до пещерите "Темната дупка" и "Зиданка". Заслонът се е превърнал в символ на Лакатник, а за тези, които се доберат до него се разкрива красива гледка към Искърското дефиле. Лакатнишките скали привличат не само катерачи и спелеолози - в местността има и множество пътеки и маршрути за кратка разходка и пикници.

Рейтинг

Информация

Къщичата е известна сред алпинистите като "Орлово гнездо", но да не се бърка със заслона по билото на Стара планина в Национален парк "Централен Балкан".

Екстри

  • Food

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

Изходен пунк за Лакатнишките скали е Гара Лакатник, до където има директен влак от София. С автомобил пътят е около час (57 км), в посока Своге. След  Своге, Гара Лакатник е на 17 км по същия път.

До къщичката се стига от известната сред катерачите Алпийска поляна, а до нея има няколко маршрута. Едната тръгва от махала Прибойна, на 20-тина метра от въжения мост при ЖП-гарата, другата започва от карстовия извор Житолюб. Друга пътека от Паметника на септемврийците под с. Миланово също води до Алпийската поляна. От поляната има една пътечка, извеждаща над скалния отвес, точно над покрива на къщичката.

Паркинг

Паркиране е възможно до заведението, половин километър след ЖП-гарата, вляво.