otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Литературно-художествен музей "Чудомир"

Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир, е български писател, художник и обществен деец. Той е един от най-известните хора, живели в Казанлък и още на следващата година след смъртта му - през 1967 г., къщата му в града е обявена за музей.

В сегашния си вид, музейният комплекс е открит през 1979 г. и отразява неповторимата и спокойна атмосфера на Чудомировия дом. Всички вещи и мебели са оставени както са си били някога - кабинетът с работното му място, рафтовете с книги, а на горния етаж - ателието на жена му, художничката Мара Чорбаджийска.

Музеят е общински културен институт, грижещ сеза опазването, проучването и популяризирането на богатото творчество на Чудомир. В него се съхраняват повече от 15 хил. оригинални ръкописи, скици, рисунки, писма и лични вещи на Чудомир и съпругата му.

В музея могат да се видят едни от най-емблематичните му литературни герои, лично правени карикатури - "Нашенци" и "Клюкарката". След смъртта му, неговите почитатели правят гипсова маска от лицето му, за да го увековечат. По негово желание е погребан в градинката пред къщата му.

Къщата на Чудомир в Казанлък е единственият литературно-художествен музей в България. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №91, заедно с Тракийската гробница. Двете туристически дестинации са най-известните в града на Розата.

Рейтинг

Информация

Website: http://museumchudomir.com
Тел./факс: 0431 64419
Моб. тел: 0884 100 872, 0888 445 887, 0884 100 871
E-mail: fondacia_chudomir@abv.bg

Работно време:
понеделник - петък: 09:00-17:30 ч.
събота - неделя: 09:30-17:30 ч.

При е заключена при посещение - потърсете посочените телефони за да ви отключат къщата. През месеците от октомври до март, в дните събота и неделя, музеят работи с предварителна заявка.

Входна такса:
възрастни - 2 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 1 лв.
беседа на български език - 5 лв.
снимане с фотоапарат - 3 лв.

За "Чудомировите празници" можете да разберете повече тук:
http://www.chudomir.eu

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Казанлък, ул. “Трапезица” № 3-A
На 15 мин пеша от центъра на града.

Паркинг

Може да се паркира на улицата пред музея.