otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Лясковски манастир "Св. Св. Петър и Павел"

Лясковският манастир "Св. Св. Петър и Павел", известен още и като Петропавловски, е действащ девически манастир, част от Великотърновската епархия. Разположен е високо над Арбанашкото плато и гледан отдолу наподобява на крепост. 

Лясковският манастир е един от 14-те манастира изградени около Търново по времето на Втората българска държава. Според преданието манастира е построен по времето братята Асен и Петър, на сегашното си място върху хълма, където някога е имало крепост. В нея е подготвено въстанието през 1185 г. за освобождението на България от византийско иго. Асеновци построяват манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло.

След падането на България под турско робство, Лясковския манастир е неколкотратно разрушаван и съграждан наново. През 60-те години на 17 в. управлението на манастира преминава в гръцки ръце, като българските монаси били изгонени. През 18 в. Лясковският манастир поддържа връзка с руските православни манастири, като доказателство за това е подареното от руския император Петър Велики - позлатено евангелие, което сега е в Църковния музей в София.

В Лясковския манастир са намирали убежище и апостолите на Великотърновския революционен окръг Васил Левски, отец Матей Преображенски-Миткалото, Георги Измирлиев, Иван Панов и Бачо Киро. През 1874 г. митрополит Иларион Макариополски отваря в манастира първата българска семинария и за неин управотел е назначен епископ Климент (Васил Друмев). През 1874 г. митрополит Иларион Макариополски отваря в манастира първата българска семинария и за неин управотел е назначен епископ Климент (Васил Друмев).

В архитектурно отношение Лясковският манастир представлява комплекс от съборен храм, два параклиса, кула-камбанария и жилищни и стопански сгради. От 1902 до 1912 г. манастира е превърнат в приют за душевно болни. Година по-късно земетресение разрушава манастирската църква, източното крило и още няколко постройки. От старите постройки е останала само сградата на Духовната семинария, вдигната от дряновския майстор Маньо.

Храмовият празник е на 29 юни.

На няколко километра от Лясковския манастир се намират село Арбанаси и крепостта Царевец, които са част от "100-те национални туристически обекта".

Рейтинг

Информация

Манастирът не предлага храна и настаняване.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Намира се на 3 км югозападно от Лясковец и на около 10 км североизточно от Велико Търново.

Паркинг

Има място за паркиране пред входа към манастира.