otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Мавзолеят на Александър I Батенберг

Мавзолеят на Александър I Батенберг се намира в центъра на гр. София. Това е гробницата на първия след Освобождението български княз. Площта ѝ е 80 кв. м., а височината е 11 м. Построена е през 1897 г. по проект на швейцарския архитект Херман Майер, като интериорът е украсен от известния български художник Харалампи Тачев. Над входа на гробницата е поставен стилизиран княжеския герб.

През 1937 г. неговата съпруга - графиня Йохана Хартенау дарява на Главния военен музей лични вещи и документи на бившия княз, като част от тях са изложени в мавзолея. От 1946 до 1991 г. сградата е затворена за посетители по нареждане на комунистическата власт. След 1991 г. Министерството на отбраната отново отваря Мавзолея за посетители. Обявен за национална историческа и художествена ценност, днес Мавзолеят се управлява от Музея за история на София.

След участието си в Руско-турската война (наречена Освободителна), Александър I Батенберг е избран за княз единодушно от I Велико народно събрание на 17 април 1879 г. По негово време се прокламира и защитава на бойното поле Съединението на Източна Румелия с Княжество България. След военен преврат от страна на Русия за отстраняването му и контрапреврат, организиран от Стефан Стамболов, князът решава в крайна сметка да абдикира. През 1886 г. се оттегля от престола и заминава за Виена. Умира там на 17 ноември 1893 г. след неуспешна операция на апендицит. По последната му воля да бъде погребан в България, останките му са пренесени в София. До завършване на гробница през 1898 г. тялото му е положено в ротондата "Св. Георги". На 3 януари 1898 г. тялото му е положено с почит в Мавзолея в саркофаг от чист карарски мрамор.

Рейтинг

Информация

Мавзолеят на Александър I Батенберг е отворен за посещения от понеделник до петък 10:00-17:00 ч.
Снимки от Стара София и погребалното шествие:
http://stara-sofia.com/mavzbat.html

Екстри

  • Parking

Маршрути

Гр. София, бул. "Васил Левски" 81

Наблизо е спирката на тролейбуси 2, 5, 8 и автобуси 9, 84, 94, 204, както и Метростанция СУ " Св. Климент Охридски".

Паркинг

Платено паркиране е възможно в околните улици, които са под "синя зона" - 2 лв./час.