otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Местност "Узана" с Географски център на България

Местността Узана се намира в подножието на връх Исполин (старо име - връх Коруджа), в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина - тук се намира "сърцето" на България. Надморската височина на местността варира от 1220 до 1350 м.

Тук се намира Географският център на България. Измерен е от учени от БАН, с ръководител проф. Младен Младеновски. Изчисленията са направени през 1991 г. по шест математически метода, тъй като територията на страната ни не е с иеална геометрична форма. Идеята е на Евгени Станчев, тогава директор на в. "Поглед". Математическият екип определя, че географското сърце на България се намира на 42°45’ 58" северна ширина и 25°14’18" източна дължина.

Най-близкият изходен пункт към високопланинската поляна е град Габрово, който се намира на 22 км по асфалтов път. На мястото, определено от учените, е поставен знак с формата на стилизирана пирамида с отвес, в цветовете на националното знаме – бяло, зелено, червено. От 2008 г. местността е включена в "100-те национални туристически обекта", заедно с другите обекти в гр. Габрово, под №19.

Узана най-вероятно произхожда от турската дума за  "дълъг" - узун. Българското име на местността е значително по-неизвестно - Вътро поле.

Местността Узана е изходна точка за територията на два парка: на запад - Национален парк „Централен Балкан " и на изток - Природен парк „Българка". Местността и регионът са подходящи за скално катерене и спелеология, пешеходни преходи, планинско колоездене, а зимно време е популярен зимен курорт. Има 4 писти, като най-голямата е с дължина 1300 м. Всички писти са съоръжени с влекове. В курортния комплекс има хижи, хотели и почивни станции за настаняване. Печат за обекта има в Информационния център

Узана привлича хората с чистия планински въздух, тишината и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, който на територията на България е известен като туристически маршрут "Ком - Емине“.

Рейтинг

Телефон

Посетителски Информационен Център - Узана:
Силвия Иванова
тел. +359 / 898 55 85 25
тел. +359 / 885 82 52 24 - дежурен

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Най-удобният изходен пункт за Узана е гр. Габрово, през Южната промишлена зона, откъдето тръгва много добър асфалтов път (23 км), а по туристическите пътеки може да се стигне за 3,30 часа.

Географският център на България се намира вляво от хотелски комплекс "Географски център".

До Информационния център - Узана може да стигнете като от хотелския комплекс се върнете по обратния път:

Паркинг

До хотелите и хижите има паркоместа.