otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Местност "Златните мостове"

"Златните мостове” е местност, в която се намира най-голямата каменна река, попадаща в границите на природен парк Витоша. Каменните блокове заемат голяма площ, с денивелация от 150 м. в коритото на Владайска река.

Погрешно са наричани морени, тъй като нямат ледников произход и се срещат в речни долини. Една от теориите за произхода им твърди, че са резултат от блоковото напукване на витошкия монцонит. Повечето са покрити с жълтеникави лишеи, които на слънце придобиват златист цвят. Това е едно от обясненията за наименованието на местността. Други свързват името с наличието на златоносен пясък в реката под тях. Местността впечатлява с огромни смърчови дървета, вековен бук и красиви брези.

Местността е с 1390 м.н.в. и е една от най-посещаваните на Витоша. Има и изградени заведения. Местността е начален пункт за много маршрути, включително и два към Черни връх (приблзително 8,5 км, преодоляващи се за около 2 ч. и 30 мин.). Автомобилен път я свързва с кв. Бояна (12 км), но през уикендите достъпът на коли е ограничен между 11:00 и 14:00 часа.

Любители на планинското колоездене често се спускат от Златните мостове към Бояна, Княжево и Владая. В близост (15 мин.) до едноименното бистро се намират и 7-метрови гранитни блока, които привличат любителите на скалното катерене. Боянският водопад е на 1 ч. и 30 мин. преход от Златните мостове, но в края си пътеката е тясна и стръмна на места.

Разходката в планината може да се комбинира с нощувка в хижите Трендафила, Септември, Планинарска песен, Момина скала, Кумата, Еделвайс, Боровата гора и Белите брези. Всички те могат да бъдат достигнати в рамките на един час. Копитото се намира също на такова разстояние, а гледката към София е страхотна оттам.

Рейтинг

Информация

Не забравяйте, че Витоша е резерват и късането на каквато и да е флора, и паленето на огън, са забранени.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

До Златни мостове може да се стигне: по пешеходна пътека от кв. Княжево (2 ч. 30 мин.); от кв. Владая по долината на Владайската река (1ч. 30 мин.); от кв. Бояна по автомобилния път (12 км).

Паркинг

В района може да се паркира, но за да не се претовари движението, достъпът на автомобили през уикенда е забранен между 11:00 и 14:00 часа.