otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Минерален извор - Железница

Горските "джакузита" са сътворени от доброволци, които със собствени средства и безвъзмезден труд са съградили от камъни и цимент едно наистина приятно място за отдих. То представлява комплекс от два басейна, които се захранват от топъл минерален извор. Изграден е бил и малък закрит басейн, но в момента не е поддържан и състоянието му не е добро. Смята се, че неговата вода от изворите е лековита и помага при стрес, преумора и кожни заболявания. Изворите се намират в долината на реките Железнишка и Ягуля – в близост до мястото, където двете реки се сливат. Преходът от село Железница до изворите представлява приятна разходка с продължителност около 1 час

Минералните извори в землището на село Железница са познати на хората още от най-дълбока древност. Водата е с температура 28 ºС и извира от 12 малки изворчета. Тя е слабоминерализирана, има хидрокарбонатно-сулфатно натриев състав и оказва благоприятно въздействие върху кожата – помага при различни кожни заболявания, действа отпускащо и спомага за намаляване на стреса и преумората на организма.

През уикендите тук е пълно с хора, така че ако търсите малко спокойствие - направете го през делничните дни, дори и през зимата водата е топла и освежаваща, само си пригответе сухи и топли дрехи.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

Маршрути

Минералният извор се намира на 2 км от село Железница.