otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Могила "Голямата Косматка" - гробница на Севт III

Открита е през 2004 г. Гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на тракийския цар Севт III, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Голямата Kосматка е сред най-големите могили в Тракия, с максимална височина 23 м и диаметър 130 м. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна (оригинал в Националния археологически музей в София). Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.

Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта.

В правоъгълната камера са ритуалното ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетеля. Върху фиалата, каничката и шлема е изписано името на Севт, което доказва, че в началото на ІІІ в. пр. Хр. тук е погребан Севт ІІІ - известният тракийски владетел на Одриското царство.

Столицата на неговото царство Севтополис се намира на десетина километра югозападно от гробницата, на дъното на язовир „Копринка”. В гробницата е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис.

В камерата грижливо са положени личните вещи и даровете, необходими за задгробния живот на владетеля. При погребението е зазидан входът на кръглата камера и на преддверието, конят на владетеля е принесен в жертва, а коридорът е ритуално опожарен.

Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

Рейтинг

Информация

Голямата Косматка е разкопана през септември и октомври 2004 г. от екипа на Георги Китов.

Телефон

0431 63762

 
 

Цена

Беседа:
на български – 5 лв.
на английски и немски език – 15 лв.

Входни такси:
за възрастни - 3 лв.
за учащи - 1 лев.

Работно време

9.00 - 17.00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki