otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Могила "Грифоните"

Подмогилното гробно съоръжение при Могила на Грифоните е открито на 19 август 1996 г. от научен екип ръководен от доц.Георги Китов в Долината на тракийските владетели. Могилата се намира между град Шипка и село Шейново. В непосредствена близост са и могилите Хелвециа и Шушманец.

Могилата на грифоните е била изградена в южната периферия на вече съществуваща могила. Има куполна камера, правоъгълна предгробна камера с двускатен покрив (подобен на този в могила Голяма Арсеналка), фланкирана от монументална фасада, към която е бил добавен голям дромос. Входът към предгробната камера е пластично оформен подобно на едикула, включващ йонийска рамка за врата и фронтон с палмети. Според наблюденията на Георги Китов има (най-малко) два етапа в използването на гробницата – маркирани от двете подови нива в главната камера и удължаването на дромоса .Георги Китов смята, че приликите между нея и тази в Голяма Арсеналка са аргумент за сходно датиране на обектите, т.е. късния V началото на IV век пр. Хр.

Храмът е наречен „Грифони” от откривателите си заради изобразените над входа на предверието фигури, които приличат на глави на грифони. В предверието днес са положени начупените според тракийската традиция врати. Особен интерес представлява издяланото каменно ложе. Пред ложето има стъпало от друг каменен блок, което е било измазано с мазилка в цвят "помпеанско червено". Днес едва се забелязва. На стъпалото са издялани и лъвски лапи. Характерно тук за архитектурата е, че доста наподобява начина на приплъзване на камените блокове. Използване е същата техника за тяхното оформяне, каквато инките са използвали за построяването на Мачу Пикчу.

Гробницата е част от Долината на розите и тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Оструша, Светица и Голяма Косматка.

 

Рейтинг

Телефон

0431 63762
 

Екстри

  • WC

  • Parking