otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Могила "Хелвеция"

Могила Хелвеция е една от трите разкрити по време на археологическата експедиция ТЕМП  под ръководството на Георги Китов в далечната 1996 г. Името и идва от швейцарската фондация “Хелвеция”, субсидирала проекта. Другите две са в непосредствена близост - могилите Грифоните и Шушманец.

Гробница в могила Хелвеция – гробницата е изградена в южната периферия на могилата. Правоъгълна гробна камера и отворено преддверие са покрити с общ конзолен свод, направен от големи, добре обработени блокове, свързани с железни скоби, заляти с олово. Дромосът е широк и дълъг, изграден от различни по размер и обработка блокове на глинена спойка. Той е допълнително прилепен до фасадата на преддверието, което ясно се установява от закритата при неговото изграждане мазилка на фасадните стени. Стените на гробната камера и преддверието са покрити с тънък пласт щукова мазилка, която в релеф имитира зидария. Където мазилката е нарушена, се виждат многоцветни стени, което според Георги Китов индикира най-малко два периода на използване. Подовете на двете помещения, както и този на дромоса са покрити с тънка варова мазилка. До определена височина стените са вертикални, след което имат дъговидно, двускатно покритие, прекъснато от покрито от хоризонтален пояс.

В предверието на Хелвеция е намерен скелет на кон в пълен анатомичен порядък, а друг е намерен в източната част на коридора.  Гробницата в Хелвеция е ритуално изпразнена или ограбена още в древността. Въпреки това по време на разкопките са намерени няколко сребърни апликации, копчета, част от конска амуниция. След направени паралели с подобни артефакти от други обекти , Георги Китов отнася извършеното погребение в края на V век-началото на IV век. Изграждането на самия комплекс е вероятно няколко десетилетия по-рано.

Гробницата е част от Долината на розите и тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Грифони, Оструша, Светица и Голяма Косматка.

Рейтинг

Цена

за възрастни - 6 лв,

за учащи (ученици и студенти) - 2 лв.

Деца до 7 години: безплатно

Безплатно посещение: Всеки последен понеделник на месеца.

Екстри

  • WC

  • Parking