otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Могила "Шушманец"

Шедьовър на тракийската архитектура е храмът-гробница в могила Шушманец. Състои се от коридор, фасада, преддверие и кръгла камера. Коридорът е изграден от речни и ломени камъни, някога е бил с дървена покривна конструкция с керемиди. В древността фасадата е била украсена с фронтон, за което свидетелства намереният при разкопките антефикс с форма на полупалмета.

Преддверието е правоъгълно,  с полуцилиндричен свод, в средата украсено с елегантна колона в йонийски стил. В преддверието са разкрити останките на  четири коня и две кучета принесени в жертва.

Над входа към централната камера е моделиран релефно фронтон с акротерий във формата на палмета и два антефикса в краищата. От вътрешната страна на този вход са били монтирани две касетирани каменни врати, украсени с врязани стилизирани слънчеви дискове, оцветени в червено.

Погребалната камера е с кръгъл план и куполно покритие. В центъра ѝ, подключовия камък, се издига изящна колона в дорийски стил. Стените са разделени  на три хоризонтални пояса, като първият е със седем полуколони в дорийски стил.

Фасадата и двете камери са били покрити с блестяща бяла фина мазилка /сега запазена основно в кръглата камера/. 

Освен животните (4 коня и 2 кучета, пренесени в жертва и документирани върху пода на преддверието) няма публикувана информация за наличието на друг инвентар, в това число и датиращи материали. Георги Китов предполага, че гробницата е била изградена в края на 5 век пр.н.е. и е била използвана през 4 век пр.н.е.

Гробницата е част от Долината на розите и тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Оструша, Хелвеция, Грифони, Светица и Голяма Косматка.

Рейтинг

Информация

От 2013 г. тракийският храм е отворен за посетители след успешно реализиране на проект на Министерството на културата по ОПРР за реставрация и социализация.

Мейл

museum.iskra.kz@abv.bg

Цена

Възрастни - 6 лв.

Учащи (ученици и студенти) - 2 лв.

Работно време

9:00 - 17.30 ч.
Понеделник - Събота

Екстри

  • Parking

Маршрути

Могилата се намира на 2км. източно от гр. Шипка