otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Монумент "Камбаните" - гр. София

Началото е поставено с идеята за организиране на международна среща на деца от цял свят, която впоследствие преминава в международно движение. Наред с утвърждаването на движението "Знаме на мира" с неговия девиз - "Единство, Творчeство, Красота", като традиция с огромен международен авторитет се заражда и осъществява идеята за построяването на паметник, символизиращ стремежа на децата от цял свят да живеят и да се развиват по законите на красотата.

Така през 1979 г. по идея на Людмила Живкова, във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО.

Основният архитектурен акцент на този уникален паметник са четири вертикални пилона, високи по 37 м, ориентирани към четирите посоки на света и спираловидна композиция от два полуринга на различни нива с камбаните. В горния край на четирите пилона е оформена пространствена сфера, представляваща света. В нея спираловидно са разположени седем камбани, символ на седемте световни континента. Тези камбани, отлети през 1982 г. в бронзолеярната на Синодалния комплекс в София от Иван Костадинов, са с общо тегло 12 тона, като най-голямата е с тегло 3650 кг. Освен като символ, те са предназначени като акомпаниращи инструменти при концертни изпълнения на основните музикални камбани - 18 на брой, монтирани в основата на пилоните. Те са отлети през 1979 г. и са подбрани и настроени от проф. Добри Палиев.

Като втора спирала около основното тяло са оформени бетонните модулни рингове с диаметър 60 м. Над 95 камбани от различни страни и обществени организации са монтирани и полусфери на тези рингове.

Днес те са добра дестинация за разходка в подножието на Витоша. 

Рейтинг

Информация

Комплексът е без входна такса, подходящ е за разходки, пикник и игра на открито.
Website: http://www.nukk.org/projects/the_bells_monument/

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Монументът "Камбаните" се намира на 14 км в източна посока от центъра на София, в подножието на Витоша.
До парка може да се стигне като от Околвръстен път се отбие след сградите на Hyundai и HP.

Паркинг

Има паркинг обозначен на маршрута, както и малък площад на края на ул. "Малък резен", подходящ за паркиране.