otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Монумент "Създатели на българската държава“ - гр. Шумен

"Създатели на българската държава“, известен също като "1300 години България“, е архитектурен комплекс, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Монументът е разположен в най-високата част на Дунавската равнина – Шуменското плато, на 450 метра н.в. и се извисява над град Шумен. Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали и е открит през 1981 г.

Тук се намира най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на българската държава.

Пръв е изобразен хан Аспарух като първоосновател на България, следват го скулптури на Тервел, Крум, Омуртаг, които величествено се извисяват на 18 метра височина. В горната част на паметника се образува светлинен кръст, символизиращ приемането на християнството. Златният век на България е представен от 11 фигури. На върха на мемориала има гранитен лъв - символ на Велика България.

Монументът "Създатели на българската държава" е дълъг 140 метра и висок 70 метра. За изграждането му са използвани 2400 тона арматурно желязо и 50 000 куб.м. бетон. Мъдростта на хан Омуртаг гласи и напомня: "Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил...”

Рейтинг

Информация

Контакти: гр. Шумен 9700
Директор: 35954 872 598
Туристическо предприятие: shumenopt@abv.bg
Уредник: sv_stoikova@abv.bg
Website: http://www.ab-bg.com/bg1300/

Работно време:
08:30-18:00 ч., без почивен ден

Вход:
възрастни - 3 лв.
деца и студенти - 1 лв.
беседа - 5 лв.

Екстри

  • Parking

Маршрути

Любителите на пешеходния туризъм имат възможност да се изкачат до паметника по 1300-та стъпала, които започват от центъра на града пред Драматичен театър "Васил Друмев" на бул. "Славянски" 72. По стъпалата има 13 площадки за почивка.

Има и панорамен път от Шумен до паметника, който е с дължина 6 км. Той започва от ул. "1300 години България"

Паркинг

Има платен паркинг (1 лев/час) пред Драматичния театър, има и паркинг близо до монумента с кафе и информативен център, ако сте решили да минете по панорамния път.