otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Мостът "Мустафа паша" - Свиленград

Мостът на Мустафа паша (наричан също Старият мост) е пътен мост, пресичащ река Марица при Свиленград.Той има зидана каменна конструкция, съставена от 20 свода с най-голям отвор 18 метра. Мостът има ширина 6 метра и обща дължина 300 метра.

Мостът, построен през 1529 година, е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам, финансиран от султанския везир Дамад Мустафа паша. По-късно около комплекса възниква град Мустафа паша - днешният Свиленград.

За моста се разкава интересна легенда: след построяването му, султан Сюлейман I бил възхитен и поискал да го откупи от везира. Мустафа паша се опитал да разбуди господаря си, но падишахът бил непреклонен. Султанът предложил на везира да му брои 40 000 гроша, изразходвани за строежа - бързо сметнал, че ще спечели пари ако се плаща за преминаване по моста. Мустафа паша обаче искал мостът да бъде за народа, за хаир на хората. Имал само едно денонощие за размисъл.

Цяла вечер Мустафа паша мислил как да успее да запази моста за хората. Ако се съгласял на кое да е от предложенията на своя султан, честта и достойнството му на владетел щели да бъдат поругани - в единия случай от хората на града, в другия - от всички уважавани люде в имерията. На сутринта той взел съдбоносно решение - да се самоубие, "от умрял никой не иска" - мислел си пашата и изпил смъртоносна отрова.

Когато обаче на следващата сутрин султанът разбрал за случилото се, гневът му бил неописуем. В яда си той изрекъл жестока клетва - който пръв премине през моста, да загуби най-свидното, което има. Султанската клетва бързо стигнала до жителите на града. Радостта им от построяванеото на моста веднага посърнала пред проклятието, тегнещо върху каменното съоръжение.

Построен с желанието да бъде полезен на хората и да ги радва, сега мостът се издигал над мътните води на Марица като трагичен символ на една нелепа смърт. Бащата на Мустафа паша не издържал на мъката си и твърдо решен да премахне проклятието, потеглил към моста - нямало какво повече да губи. Искал да покаже на хората, че няма от какво да се боят. Че саможертвата на сина му е безсмислена, ако мостът не се използва.

Тук легендата за стария мост завършва. Построен за себап на хората, защитен с цената на живот, проклет, а после спасен от бащината любов - това е символът на Свиленград. 

Рейтинг

Информация

Мостът е функциониращ и по него се минава с превозни средства.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Маршрути

Свиленград, бул. "България"