otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов"

През 2013 г. във Велико Търново отваря врати Мултимедийният посетителски център "Цареград Търнов". На два етажа се разполагат 29 скулптурни фигури, сред които се открояват цар Иван Асен II и съпругата му Ирина Комнина. В две композиции е представен цар Калоян – коронацията на владетеля от папския кардинал Лъв и битката при Адрианопол през 1205 г.

Фигурите не се крият зад витрини, а оживяват в познатите ни от учебниците сцени. На площ от 870 кв. м. ще видите знакови исторически личности, пленяването на Балдуин Фландърски, фигури на знатни боляри в техните жилища, патриарси, занаятчии. Битът е отразен с раболтиници където обикновени хора са "запечатани" в момент, в който се занимават с работата си - грънчари, ковачи, зидари и др. Мултимедийният център във Велико Търново пресъздава по изключително реалистичен начин миналото – такова, каквото са си го представили авторите на проекта.

Посетителите могат да се докоснат до богатата история на Търновград като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ.

В центъра има 5 сензорни екрана с информация за туристите за Второто българско царство, както и мултимедийна зала за прожекции на исторически филми. За пресъздаване на уникална и специална атмосфера, проектът е озвучаван от авторски мотиви на етно-формацията Ирфан.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/tsarevgrad/
E-mail: tic@velikoturnovo.info
Тел. 062 622 148

Работно време:
понеделник: 12:30-17:00 ч.
вторник-неделя: 10:30-17:00 ч.

Входни такси:
възрастнчи - 10 лв.
учащи - 5 лв.
възрастни над 60 г. - 5 лв.
семеен - 20 лв.

Беседи: 10 лв. / с превод 20 лв. / чужд език 30 лв.

Безплатни посещения за: деца до 7 г.; деца от социални домове; инвалиди със социален асистент;

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

Маршрути

Велико Търново, ул. "Никола Пиколо” № 6, на минута пеша от входа на крепостта Царевец.
Автобуси, които спират близо са номера 20, 40, 50 и 110.

Паркинг

Голям платен паркинг има в подножието на крепостта Царевец, от лявата ѝ част, до който се стига по ул. "Михаил Кефалов", следвайки указателни табели. Съветваме ви да оставите автомобила си там и да се насладите на историческите обекти, разхождайки се. Забележителностите и музеите са на разстояние не повече от 10 минути пеша един от друг.