otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей "Кольо Фичето"

Експозицията "Кольо Фичето - живот и творчество" се помещава в историческия музей на Дряново - родния град на бележития български възрожденски строител, архитект и скулптор.

Роден през 1800 г., останал сирак без баща на 3 години, едва 10-годишен започва да учи занаят при тревненските майстори дюлгери. На 17-годишна възраст се учи при майстори от западнобългарската строителна школа от град Корча как се дяла камъкът, а след това усвоява строежа на църкви, камбанарии и мостове от брациговските майстори. Още млад, 23-годишен, той е вече калфа, а на 36 г. е общопризнат за майстор от целия дюлгерски еснаф.

Сред най-известните му "творби" са Беленският мост над р. Янтра край гр. Бяла; Църквата "Св. Троица" в гр. Свищов; Камбанарията в с. Пчелище; Преображенският манастир; Къщата с маймунката във Велико Търново, както и бившият конак където заседавало Учредителното събрание изработило Търновската конституция; десетки църкви по български манастири и Великотърновския регион; и не на последно място, символът на гр. Ловеч - Покритият мост над р. Осъм.

В музея в Дряново може да видите инструменти на майстора и личния му печат. Ще имате възможност да се запознаете по-детайлно с биографията му, строителните му умения, както и отличителните характеристики на стила му.

Внимание привличат макетите на сгради, построени от Кольо Фичето. Със снимков материал от миналото до наши дни е показано настоящото състояние на архитектурните шедьоври на възрожденския майстор.

Музеят е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №22, заедно с Дряновския манастир и пещерата "Бачо Киро"

Рейтинг

Телефон

0676/72097

Адрес

Гр. Дряново, ул. "Шипка" № 82

Цена

Вход: 2 лв., учащи - 1 лв.
Беседа на български език - 3 лв.

Работно време

Всеки ден
08:00-12:00 и 13:00-17:00

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има паркинг точно пред паметника на Кольо Фичето.