otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на бойната слава - гр. Ямбол

Музеят на бойната слава в град Ямбол е открит на 9 май 2013г. с възстановяването на портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк. Това е първия общински специализиран музей в страната. Музеят има за цел да съхрани спомена и отдаде почит към войните от всички военни подразделения от града и региона за периода от Освобождението до наши дни. Намира на територията на бившите пионерски казарми върху терен от 9дка, предоставен от Министерството на отбраната и включва лапидариум (открит музей) и 2 експозиционни зали.

В откритата част на музея могат да се видят няколко реставрирани танка Panzer IV, щурмови оръдия Sturmgeschutz III и уникално самоходно противотанково оръдие Jagdpanzer L 48, което е едно от 6-те запазени в цял свят, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия.

Ше имате възможност да се потопите в историята на легендарния Ямболски цепелин - един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата световна война. Летателен апарат L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 минути -  през 1917г. изминава над 6000 км над Африка и се връща обратно в Ямбол.

В двете зали на музея са показани снимкови материали и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, IV Конен полк, Трета пионерна дружина, лични вещи на местни жители, участвали в Балканските войни 1912-1913г. и двете световни войни (I и II-ра), медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е на въоръжение в българската армия и др. Сред експонатите е пушка "Манлихер" - подарък за музея от министър на отбраната на България - ген. Аню Ангелов.

Сред основните атракциони на музея са и ежегодните въстановки на епизоди на военни действия на българската армия.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://bg-bg.facebook.com/Музей-на-бойната-слава-Ямбол-352452858182895/
e-mail: yambol.mbs@abv.bg
Тел: 0879 099 710

Работно време:
вторник-събота: 08:00-12:00 и 13:00-18:00 ч.

В почивните дни музеят работи само с предварителна заявка.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

гр. Ямбол, ул. "Стара планина” № 1-А

Паркинг

Пред портала има място за паркинг на автомобили.