otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на градския бит - гр. Русе

Музеят на градския бит в Русе се помещава в къща, построена през 1864 г. на брега на р. Дунав. Красивата ѝ фасада е в нехарактерен за региона стил. Русенци със сигурност ще ви разкажат легендите за сградата, която е известна и като Къщата на Калиопа.

Мария Калиш, по-известна като Калиопа, била съпруга на пруския консул Морис Калиш, но в красотата ѝ се влюбил областният управител на Русе - Мидхат паша. Той ѝ подарил тази къща, но след като бил отзован в Цариград, новодошлият управител си наумил, че заедно с поста му трябва да наследи и красавицата Калиопа. Тя обаче му отказала... Един ден я намират удушена, но никога не се разбира кой е убиецът ѝ.

След смъртта ѝ къщата се ползва за консулство на Прусия, а след Освобождението става собственост на богатия българин - Стефан Камбуров. През 1971 г. внукът му продава къщата на общината и тя я превръща в гостна-приемна за русенската администрация.

След реставрация през 1987 г. къщата е преотстъпена за Музей на градския бит. Експозицията вътре е от по-късен периодд, в сравнение със стила на къщата. Акцентът е върху модерното ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XX в.

Показани са примерни интериори на гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с мебели от Австрия и Германия, както и колекции от градско облекло, от накити и други аксесоари, сребърни прибори и порцелан, които бележат промените, настъпили във всекидневието на русенци.

Тук може да видите първия роял, внесен в България от Виена. Княгиня Калина пък дарява сватбената си рокля на музея. По тавана пък може да видите оригиналните стенописи по поръчка на Стефан Камбуров, изрисувани от австрийския живописец Шарл Шаусберг.

Рейтинг

Информация

Тел. 082/820 997

Работно време:
вторник - събота: 09:00-12:00 и 13:00-17:30 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник

Входни такси:
за възрастни - 4 лв.
за ученици и студенти - 1 лв
за организирани групи (над 5 души) – по 3 лв
беседа на български език - 4 лв

Екстри

  • Parking

Маршрути

Гр. Русе, ул. “Фердинанд” 39

Паркинг

На улицата има паркоместа по тротоара.