otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на гурбетчийското градинарство

В град Лясковец се намира единственият по рода си музей, посветен на градинарството и зеленчукопроизводството.

През XVIII век местните хора първи в границите на Османската империя започнали да се занимават с производството на зеленчуци – картофи, домати, бамя, тиквички, грах, патладжан, моркови, чушки. Въпреки недоверието и недоумението на сънародниците си, те бързо намерили пазар на своята продукция в Европа и положили началото на българското зеленчукопроизводство. Много лясковски градинари са работили в чужбина.

Експозицията е приютена в къща, потънала в зеленина, в центъра на града, в известния на всички лясковчани "Ланджов двор”. В музея има две зали, а интересни предмети има и в двора. В музея се дегустира и вино от региона на Лясковец.

Много от тези автентични предмети, които обогатяват сбирката, са специално дарение от лясковчани, потомци на някогашните градинари, както и наследници на български градинари, намиращи се в момента в Унгария.

Акцент в експозицията е изключително сполучливият гипсов макет на бахча, който дава точна представа за организацията, оборудването, начина на работа и последователността на дейностите в една зеленчукова градина. В двора на музея е монтиран в реален мащаб и дървен градинарски долап за поливане - съоръжение, благодарение на което нашите градинари постигали изключителни резултати дори в най-неплодородните чужди земи. 

Рейтинг

Информация

Website: http://gradinarstvo.lyaskovets.net
Facebook: https://www.facebook.com/Музей-на-гурбетчийското-градинарствоMuseum-Of-Immigrants-Gardeners-176939772460977/about/?ref=page_internal
E-mail: muzei_ggradinarstvo@abv.bg


Работно време:
понеделник-петък: 09:00-14:00 ч.

Входна такса: 
възрастни - 2 лв.
ученици и студенти - 1 лв.
беседа - 5 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

Гр. Лясковец, ул. "Петър Караминчев" №18

Град Лясковец се намира на 10км североизточно от Велико Търново и на 2км от град Горна Оряховица. Музеят се намира в центъра на града.

Паркинг

В околните улички е възможно паркиране.