otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на историята на физическата култура и спорта

Музей на историята на физическата култура и спорта показва историята на българския спорт и върховите постижения на родните ни спортисти. Експозицията му съдържа над 5000 експоната - дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели, като Георги Аспарухов-Гунди, Христо Стоичков, Христо Проданов (първия българин, стъпил на Еверест), Дан Колов и други.

Историята на българския спорт е многовековна - сред експонатите може да се видят древни монети, сечени във Филипополис (днешен Пловдив). На тях са изобразени спортове, които са се практикували през древността. Проследена е и историята на гимнастическото дружество "Юнак", отсвирва старта на спортните дружества у нас.  Над 500 експоната, фотоси и факсимилета представят първите спортни обединения - туристически дружества, клубове и организации. Особено ценна е оригинална снимка от 1894 г. с 10-те швейцарски учители по гимнастика, пристигнали в България по покана на тогавашния министър на просвещението, които са разпределени в големите гимназии в страната. Тези учители на практика поставят началото на модерния спорт в България. Сред ценните предмети е и копие на първия български велосипед.

Първата експозиция е открита на 30 март 1962 г., като първоначално се помещава в Спортната палата. В музея е представена историята на българския спорт и върховните постижения на родните ни спортисти. През 2003 г. музеят е обновен и преместен в специално пригодена зала в Националния стадион "Васил Левски".

В списъка е на "100-те национални туристически обекта" под №66.

Рейтинг

Информация

Телефон: 02/930 0754

Работно време: 10:00-12:00 и от 14:00-17:00ч.
Почивни дни: събота и неделя.

Вход: 1 лв. (Отстъпки за групи над 10 души)

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Музеят се намира на втория етаж на Националния стадион "Васил Левски" на Бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 38.

Паркинг

Стадионът има паркинг - на него можете да влезете през два входа на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"  - преди и след Т-образното кръстовище с ул. "ген. Гурко". Срещу самия стадион може да паркирате в "Зелена зона" срещу 1 лв./ч.