otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на котленските възрожденци

Пантеонът на Георги Раковски е сред от обектите на Историческия музей в град Котел и се помещава в обща сграда с експозицията "Котленски възрожденци“. Открита е през 1981 г. по случай честването на 1300-годишнината от създаването на България.

Посветен на един от най-великите български революционери и възрожденци – Георги Стойков Раковски (1821 – 1867 г.), известен още като Георги Сава Раковски. Той е основоположник на организираната национално-революционна борба за освобождаването на България от османско владичество, демократ, публицист, журналист, историк и етнограф.

Музеят има 4 експозиционни зали: "Будители“, "Просветители“, "Бунтовници“ и "Революционери“. Представени са уникални експонати, които разкриват книжовната и просветителската дейност на котленските възрожденци.

В първата зала на музея се пази сърцето на доктор Петър Берон, но тя е посветена още и на Софроний Врачански, както и на неуморния радетел за църковна независимост Неофит Бозвели. Тук могат да се видят оригинали на първите български печатни книги, както и първият препис на Паисиевата "История Славянобългарская”, направен от Софроний Врачански през 1765 г.

Чрез възстановка на взаимно училище (катедра със затвор за наказания, пясъчни чинове), е пресъздадена атмосферата на учебния процес от първата половина на ХІХ век.

Експозициите в останалите зали пазят оригинални творби и документи на доктор Васил Берон, лекар и общественик, на просветителя Атанас Гранитски, на книжовника, преводача и учителя Стефан Изворски, припомнят за делото на капитан Георги Мамарчев (вуйчо на Г. Раковски) – ръководител на Велчовата завера в Търново, проследяват съдбите и делата на още много заслужили котленци.

В основната експозиционна зала е експониран мраморният саркофаг на Г. С. Раковски. Върху него са поставени бронзово знаме с думите "Свобода или смърт“ и копие от сабята на революционера.

В зала "Революционери“ на експозицията "Котленски възрожденци“ се проследява жизненият път на Раковски, неговата публицистична и революционна дейност. Снимки, документи и факсимилета отразяват дейността му като народен войвода и организатор на легиите в Белград. Сред най-интересните експонати е бронзовата скулптура "Възкресение“.

Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личният дневник на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжие от Руско-турската освободителна война.

Пантеонът е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №56, заедно с Природонаучния музей в Котел.

Рейтинг

Информация

E-mail: kotel_museum@mail.bg
Тел: +359 453 425 49

Работно време: целогодишнo, без почивен ден.
март - октомври: 09:00–12:30 и 13:30–18:00 ч.
ноември - февруари: 08:00–12:00 и 13:00–17:00 ч.

Входна такса: 
възрастни – 3 лв.
учащи и пенсионери - 1,50 лв.
хора с увреждания - 0,50 лв.

Беседа (български, английски, немски и руски език) – 5 лв

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Котел, пл. "Възраждане” № 3

Паркинг

Има места за паркиране в района на Пантеона.