otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на Родопския карст

В град Чепеларе може да посетите единственият музей в Югоизточна Европа и Балканския п-в, посветен на пещерите. Музеят на Родопския карст е открит през 1980 г. в хотела с неслучайно име "Пещерняк". Именно в Чепеларе е поставено началото на пещерното дело в България. Създателят му е учителят Димитър Райчев (основал и на друг уникален музей - на ските), Музеят е резултат от нелекия труд на няколко поколения пещерняци, сътрудници и научни специалисти.

В него са изложени минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни от българските пещери като ахат и рубин. Присъстват и откритите само в Родопите - родонит и родохрозит. В Родопите се срещат и трите основни вида скали: магмени, седиментни и метаморфни. Преобладават метаморфните скали, богати на калциев карбонат, което обяснява и силно развития карст.

Музеят може да ви покаже флората и фауната на нашите пещери. В България се срещат 29 от всичките 35 вида, обитаващи Европа. Една от забележителните находки е скелет на Пещерна мечка, живяла преди повече от 15 хилядолетия. Един от най-интересните експонати е бръмбарът "Светломразец", който умира ако излезе на светлина. Изложени са кости и останки (включително и най-старата намерена кост от леопард в Европа, макар и само част от нея) от различни животни, сечива и оръдия. Тук може да видите и уникалната петромаксовата лампа на първият българин, проучващ пещерната фауна - Иван Буреш (1885 г. – 1980 г.). Много уникални експонати, на едно място - в Музея на Родопския карст.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 3051 30 417

Работно време: 09:00-12:00 ч. и 13:30-17:30 ч.
Почивен ден - неделя.
Санитарен ден - понеделник.

Входни такси:
- визрастни: 3,00 лв. (за група от най-малко четирима - по 2,00 лв.)
- ученици, студенти и пенсионери: 1,50 лв. (за група от най-малко четирима - по 1,00 лв.)
- лица с увреждания - безплатен вход
- беседа - 5 лв.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Маршрути

Град Чепеларе, ул. "Шина Андреева” 7А

От главния път Пловдив към посока Смолян веднага след влизане в Чепеларе завивате наляво и продължавате напред докато не минете над Чепеларска река и свивате веднага вдясно. Продължавате само напред и вляво ще видите хотел "Пещерняк" в типичния алпийски стил. Има път до хотела.

Паркинг

Има малък паркинг за посетителите.