otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на розата

В град Казанлък се намира единственият музей в света, посветен на маслодайното растение роза - символ на България. узеят на розата съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България.

За родина на маслодайната роза се счита Южен Китай, а в България растението е пренесено от османските турци. Според писмено сведение в България промишлени количества от маслодайната роза се произвеждат от 1650 г. През 1740 г. френска фирма изнася от България първата пратка с розово масло. По онова време българското розово масло е било предпочитана суровина от френските парфюмери.

Експозицията на музея включва оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството, инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г.

Една от най-големите атракции в музея е съд за розово масло, който за последен път е използван през 1947 г., но от него все още се разнася силен аромат на рози.

И днес розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България, което е съпроводено с множество празненства. Ежегодно тук се провежда Празникът на розата – един от най-атрактивните фестивали в България. Празникът на розата се празнува за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза. Събитието привлича хиляди гости в града и е свързано с много мероприятия – розобер, демонстрации на розоварене, международен фолклорен фестивал, празнично шествие и коронясване на Кралица Роза.

И до днес, заради високото си качество, българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмери.

В магазина към Музея на розата могат да бъдат закупени информационни материали, сувенири, козметика, сладко от рози, розов ликьор, ароматни масла и др.

Рейтинг

Телефон

+359 431 6 40 57

Адрес

парк "Розариум", ул. "Войнишка", Казанлък

Цена

3 лв. – възрастни
1 лв. – учащи.

Беседи: 
български език - 5 лв.
чужд език - 15 лв.

Работно време

20 април - 31 октомври:
9.00 - 17.30 ч. 
без почивен ден

1 ноември - 19 април 
музеят е затворен и работи само при предварителна заявка.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki