otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на ските и ски спорта

Единственият по рода си Музей на ските в България е открит през 1998 г., след голямата победа на биатлонистката Екатерина Дафовска в Нагано на Зимните олимпийски игри същата година, когато тя се прибира със златен медал. Дафовска е родена и е започнала своето обучение в ски-спорта тук, в град Чепеларе, и нейната олимпийска титла е в основата на инициативата за откриване на подобен музей в града.

Идеята е на на Димитър Райчев, създател също и на Музея на родопския карст в Чепеларе. Сред първите дарители и учредители на музея са още бивши и настоящи скиори, Община Чепеларе и Фабриката за ски в града. Идеята е да се проследи развитието на зимния спорт в региона и страната. В района спортът се е развивал още в края на XIX век с местно дружество, част от небеизвестното "Юнак".

Фондът му наброява над 700 различна експоната - купи и медали по ски и биатлон, снимки, документи и др. За развитието му допринасят много наши състезатели, а в музея може да научите много интересни факти за Екатерина Дафовска, Борислав Киряков, Митко Хаджиев и много други.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 899 092 395

Работно време (отт вторник до събота): 09:00-12:30 ч. и 13:30-18:00 ч.
Почивни дни – неделя и понеделник.

Входни такси:
Възрастни - 1,50 лв.
Ученици и пенсионери - 1 лв.

Беседи (само на български език) - безплатни.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Hotel

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

Град Чепеларе се намира в централната част на Родопите, на около 70 км от Пловдив и на 220 км от София.
Адрес на Музея (в сградата на Читалище "Родопска искра"): ул. "Васил Дечев” № 25

Паркинг

Възможно е паркиране в околните улици.