otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на солта

През 2002 г. в град Поморие отваря врати Музеят на солта - единственият в Източна Европа. Намира се на брега на Поморийското езеро и се състои от експозиционна зала и 20 декара солници на окрито, където и днес се добива сол по "древна анхиалска" технология.

Добиването на сол в района е поминък, който векове наред е хранел местните хора. Според исторически източници солниците в района на Поморие са съществували още преди основаването на града (около V век пр.н.е.). В древността на наричали солта "бялото злато", тъй като е била изключително ценна стока - скъпа и рядка.

Солниците представляват множество басейни, отделени един от друг с дървено-насипни диги. Производството на сол е по същата технология, по която се е произвеждала и преди векове - извеждането на морската вода от морето през езеро до по-малки басейни. Там водата се изпарява, а останалата солта допълнително кристализира в малки солници. Посетителите имат възможност да наблюдават всеки един етап от този процес. Възстановена е и част от теснолинейка, която в миналото е служела за пренасяне на солта.

В експозиционната зала са изложени снимки от началото на 20 в., както и копия на документи от 15-19 век, разказващи за производството и търговията със сол през периода. Едни от най-интересните експонати в експозицията са автентични соларски инструменти, като дървени соларски колички, гребла и други.

Поморийското езеро, в чиито граници се намират солниците и музеят, е защитена зона. В езерото са установени над 200 вида птици, а над него минава част от миграционния път на птиците - Via Pontica. Има построени природозащитни изкуствени островчета, където гнездят колонии от речни и гривести рибарки, саблеклюни и други. Музеят предоставя възможност за наблюдение на птиците чрез специални камери, монтирани в самите солници.

Музеят на солта е включен в "100-те национални туристически обекта" под №6а.

Рейтинг

Телефон

+359 596 25344

Уебсайт

http://saltmuseum.bg

Цена

възрастни: 2 лв.
учащи: 1 лв.
Беседа на български език: 3 лв.

Работно време

 • октомври-май (от понеделник до петък):
  08:00-16:00ч.; почивни дни: събота и неделя;
 • юни–септември (от понеделник до петък):
  08:00-18:00ч.; събота: 10:00-18:00; почивен ден: неделя;
  За предварително заявени групи по изключение Музеят на солта може да се посети и почивната неделя!

Екстри

 • WC

 • Parking

 • Velo Parking

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Поморие, ул.”Солна” №15 (сградата на пансионата).
Следвайте указателните табели в града. Музеят се намира на брега на Поморийското езеро.

Паркинг

Музеят разполага с паркоместа.