otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на СУ "Св. Климент Охридски"

С честванията на 110-годишния юбилей на най-старото българско висше учебно заведение - СУ "Св. Климент Охридски" (основано през 1888 г.) се открива и постоянна експозиция, обособена в Музей на Софийския университет. За нуждите на историческия музей е адаптирано подкуполното пространство в североизточния край на северното крило на Университета.

Основният музеен фонд съдържа веществени, документални, художествени и фото материали за историята на Университета, подредени в тематично-хронологичен ред в 6 зали и централно преддверие - "Корените", "Началото", "Пътят", "Възходът", "Юбилеите" и "Съвременността". Експозицията се от двете малки музейни сбирки по археология и етнология, които заемат част от площта на други две самостоятелни помещения.

Залите отразяват българската средновековна образователна и културна традиция, новобългарското училище, идеята и дарителите братята Евлогий и Христо Георгиеви. Музейните експонати разкриват началото на българската Алма матер и възхода на университета, който през 20-те и 30-те години на XX в. намира израз в нарасналия брой на факултетите, студентите, сградния фонд, в завършването на новата сграда на Ректората. Основното внушение е, че от средата на 30-те години Софийският университет - център на науката и висшето образование в България - мери ръст с постиженията на европейската академична традиция.

Рейтинг

Информация

Музей на СУ "Св. Климент Охридски"
Website: https://www.uni-sofia.bg/museum/index.html
E-mail: museum@uni-sofia.bg
Тел. 02 9308 558; 02 986 16 80;

Работно време:
вторник и четвъртък - 14:00-17:00 ч.
Август месец музеят не работи.

Входът е безплатен.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Drinks

Маршрути

Град София, бул. "Цар Освободител" 15
СУ "Св. Климент Охридски" - Ректорат, Северно крило, блок 6, етаж 5

До Ректората на СУ с градския транспорт:
- тролеи 1, 2, 4, 12 - пред Народната библиотека
- автобуси 9, 280, 306 - въртят покрай Ректората
- метро, над чиито вход спират и абтобуси 84, 94

Паркинг

Районът на Ректората на СУ "Климент Охридски" попада в "зелена зона" за почасово паркиране (1 лв/час в работни дни).