otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на Възраждането - гр. Варна

Варненският Музей на Възраждането е основан на 4 октомври 1959 г. в старинната сграда на Първото българско училище на ул. „27 юли” №9 - от тогава до 2002 г. е помещаван там, но в продължение на 4 години след това остава без постоянна експозиция. От юни 2006 г. Музеят е  преместен на ул. „Л. Заменхоф” 21 в специално ремонтирана сграда във възрожденски стил. Тя е била използвана за различни нужди, включително и за девическо училище след Освобождението. Музеят показва най-важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането.

На първия етаж е отразено значението на Варна като стратегически пункт по Западното Черноморие и участието на Варненския край в руско-турските войни от края на на XVIII в. и първата половина на XIX в. В експозицията на втория етаж са показани моменти от стопанското развитие на града, създаването на общината, училището, читалището и църковно-националното движение. В една от залите е възстановена обстановката на стаята на взаимното училище с всички атрибути, свързани с обучението в онази епоха. Показани са също предосвобожденските борби – участието на Варненския край в хайдушкото движение, четническите прояви, Априлското въстание и Освобождението. Във Варненския Музей се съхранява и сабята с револвер на Х. Димитър.

Варна е последният освободен град – едва на 27 юли 1878 г. в града влизат руските войски, командвани от ген. Столипин.

В експозицията са показани нови материали, събирани в продължение на много години – книги, църковна утвар, оръжие, фотографии и лични вещи на поборници за нашата свобода.

Рейтинг

Информация

Website: http://revival.museumvarna.com
Facebook: https://www.facebook.com/Музей-на-Възраждането-Варна-Museum-of-National-Revival-Varna-104436742996193/
Телефон: +359 52 658 891
E-mail: muzei.vazrajdane@abv.bg

Работно време (понеделник-петък): 08:30-17:00ч.
почивни дни зимен сезон (от 1 ноември до 1 май) - събота и неделя
почивни дни летен сезон (от 1 май до 31 октомври) - неделя

Цена за билети:
възрастни - 4 лв.
ученици - 2 лв.
Беседи на български език - 10 лв.

Екстри

  • WC

Маршрути

Град Варна, ул. "Л. Заменхоф" 21

Паркинг

Няма обособен паркинг, възможно е паркиране в околните улици.