otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей на занаятите - гр. Троян

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства е уникален за страната музей, който се намира на централния площад в гр. Троян. Открит е през 1968 г. по случай 100-годишнината от обявяването на Троян за град.
 
Експозицията е разположена в 10 зали, като са показани образци и оригинални предмети и оборудване, свързани с народните художествени занаяти от Троянския край - керамика, дърворезба и дървообработване, металообработване, бъкличарство, пирография, иконография, медникарство, златарство, изработка на художествени тъкани и традиционни костюми. Най-старите експонати са от X-IX век пр.н.е. – предмети от тракийски могилен некропол, открит до Троян.

В музея се съхранява и уникален макет на троянската занаятчийска чаршия от XIX век и  автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време. Освен постоянните си експозиции, музеят често приютява и временни изложби.

В музея е обособена зала, предназначена за деца, където те могат да декорират керамични съдове. За любознателните има и видоматериали, представящи технологията на отделните занаяти.

В съседната сграда на музея - на бившия турски конак е изграден атракционен кът за "стари снимки", изграден с облекла и материали от фонда на музея. Между двете сгради има изграден и лапидариум с детски археологически кът.

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкустваключен е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта", заедно с Природонаучния музей в с. Черни Осъм и Троянския манастир.

Рейтинг

Телефон

0670 62062;

0670 62063

Адрес

Гр. Троян, пл. Възраждане 1

Цена

Входните такси са между 2 и 4 лв., но за по-подробни услуги, разгледайте ценоразписа на сайта им: http://www.troyan-museum.com/uslugi.html

Работно време

Работно време:
април – октомври: 09-00–17:00 ч. без почивен ден
ноември – март: 09:00–17:00 ч. понеделник – петък
10:00–15:00 ч. събота
с предварителна заявка за групи - и в неделя

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Паркиране е възможно на улиците около площада.