otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей "Неолитни жилища“

Музеят „Неолитни жилища” се намира в град Стара Загора и съдържа находки, които са от огромно значение за историята на човечеството. В музея са експонирани две жилища от новокаменната епоха, които се датират от VІ хил. пр. Хр. и са най-добре запазените в Европа от този период. Включени са в "100-те национални туристически обекта" под №90, заедно с Регионалния исторически музей и Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Двете жилища са били внезапно опожарени преди хилядолетия, което е и основната причина да са така добре съхранени. Жилищата са едностайни, с обща преградна стена и общ покрив от слама и шума, построени от дървени колове, преплетени с тънки пръти, обмазани със смес от глина и слама. При откриването им през 1968 г. са намерени разпилени керамични съдове, както и овъглени зърна от пшеница, ечемик, фий, леща и богат домакински инвентар.

Намерени са ръчно боядисани фигури във формата на лале и водна лилия, фигури на животни като котки, таралежи и язовци, религиозни скулптури, ритон, бижута от морски черупки, както и 33-сантиметров ръчно украсен музикален инструмент тарамбука. Сред сложните рисунки на тази до момента най-древна тарамбука в Европа се открояват и знаците на ин-ян. Изключително интересна находка е и глинена фигура с човешка глава и тяло на животно, оприличена на сфинкс. Сфинксът е много по-малък от големия сфинкс в Гиза, но е много по-древен от него – на над 7000 години. Неолитните жилища са се запазили непокътнати с цялата покъщнина по този начин, по който хората са ги оставили някога преди над 8000 години.

В експозицията са представени 333 експоната от целия Старозагорски регион. Сред по-интересните съдове са:

  • Керамичен съд – лале, рисуван с бяла боя (Ранен неолит – VI хил. пр. Хр.);
  • Керамична тарамбука с графитна украса (Ранен халколит – V хил. пр. Хр.);
  • Мраморна антропоморфна фигурка (Ранен неолит – VI хил. пр. Хр.);
  • Керамичен антропоморфен съд (Късен неолит – VI хил. пр. Хр.);
  • Мраморна антропоморфна фигурка (Късен халколит – V хил. пр. Хр.);
  • Керамичен антропоморфен съд с моделирани две човешки тела – мъжко и женско (Късен халколит – 5 хил. пр. Хр.)

Музеят „Неолитни жилища” е музей „in situ”, което означава, че е построен върху самата археологическа находка, за да предпазва откритието. Музеят е филиал на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Обектът е обявен за археологически паметник през 1998 г.

Рейтинг

Телефон

+359 42 622 109

Адрес

ул. „Генерал Столетов“ 2, Стара Загора

Цена

Вход за възрастни: 5 лв.
Учащи и пенсионери: 1 лв.

Беседа на български език: 10 лв. за група.

Беседа на чужд език (английски, руски, френски): 20 лв. за група.

Работно време

9:00 - 12:00 и 12:30 - 17:30 ч.
без неделя и понеделник 

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта