otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей по история на медицината - гр. Варна

Музеят по история на медицината в град Варна е единствен на Балканския полуостров. Помещава се в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. Обявена е за паметник на културата с национално значение.

Експозицията е подреден в три зали, в които се проследява развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни. 

В първата зала, по костния материал, намерен при археологически разкопки по нашите земи, се съди за здравното състояние и болестите на древните хора, за тяхното отношение към живота и смъртта. Показани са също и възстановки на погребения от различните епохи, които са свързани с вярванията на хората. Любопитни са експонираните скелети, които показват, че ръстът на хората се е изменял през епохите. Античните бронзови и железни медицински инструменти в експозицията доказват наличието на висока медицинска култура. 

Втората зала показва развитието на медицината по нашите земи след създаването на Българската държава. Черепът с преживяна трапанация и представените черепни деформации са акценти в експозицията. Показани са лечебни средства и практики, използвани от народните лечители. Документи и предмети от епохата на Възраждането свидетелстват за развитието на медицината у нас.

Големият брой инструменти и апаратура експонирани в трета зала показват бързия напредък на медицинската наука и практика след Освобождението. Лични вещи и документи запознават с видни дейци на медицината в България. Особено атрактивни са старинната аптека и старинния зъболекарски кабинет, датиращи от края на XIX и началото на XX век.

Музеят разполага със специализирана библиотека от стара медицинска литература.

Рейтинг

Информация

тел: 052/ 639 729
e-mail: medhistmuseum@abv.bg

Работно време:
10:00-16:00 ч., без събота и неделя

Вход безплатен.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

Адрес: Варна, ул. "Параскева Николау" №7, срещу Военноморския музей.

Паркинг

Има платен паркинг до музея - 2 лв./час.
Паркиране е възможно и в околните улички.