otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей по палеонтология и исторична геология

Музеят се намира в подкуполното пространство на северното крило на Софийския университет. Уреден е през 1965 г. Наред с тематичните колекции от фосили в музея се съхраняват и геоложки карти.

Оформени са две различни експозиции, разположени по геохронологично-еволюционен и по тематичен принцип. Вляво е палеонтоложката колекция от основните фосилни безгръбначни и отчасти растителни организми от палеозоя до кватернера. В изложбата по исторична геология са подредени скални образци и вкаменелости, колекцията от геоложки карти, която е единствената в България. Тя съдържа всички геоложки карти на българската територия, отпечатани у нас и в чужбина.

Централно място заема реставрирания скелет на род Дейнотериум с височина 4.2 m и дължина 7 m., изграден със над 90% автентично запазени кости (което го прави засега единственият такъв в света). Този вид е загинал преди около 10 млн. г. Скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край с. Езерово, Пловдивско. Реставриран е от ст.н.с. д-р Иван Николов в продължение на седем години.

Сред останалите неогенски представители се откроява и  саблезъбият тигър, както и фосилизираният скелет на делфин, произхождащ от сарматските седименти край гр. Балчик. Находката дава интересна поглед върху родоначалната форма на делфините, обитаващи Черно море.

В организирането и подредбата на музея участие взимат специалисти от СУ “Св.Климент Охридски” и Геологически институт на БАН.

Рейтинг

Информация

Музей по палеонтология и исторична геология
Тел. 02 9308 432
E-mail: paleo_museum@gea.uni-sofia.bg

Работно време:
понеделник - петък: 09:00-17:00 ч.
Август месец музеят не работи.

Вход: 2 лв., ученици - 1 лв., деца до 6 г. - безплатно.
Екскурзоводска беседа: безплатна (за груоа от 10-15 души)

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

Маршрути

Град София, бул. "Цар Освободител" 15
СУ "Св. Климент Охридски" - Ректорат, Северно крило, ет. 5

До Ректората на СУ с градския транспорт:
- тролеи 1, 2, 4, 12 - пред Народната библиотека
- автобуси 9, 280, 306 - въртят покрай Ректората
- метро, над чиито вход спират и абтобуси 84, 94

Паркинг

Районът на Ректората на СУ "Климент Охридски" попада в "зелена зона" за почасово паркиране (1 лв/час в работни дни).