otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей "Възраждане и Учредително събрание”

Следосвобожденската история на България (след 1878 г.) е представена в музея "Възраждане и Учредително събрание”. За целта се използва сградата, построена през 1872 г. от майстор Колю Фичето и първоначално е служила за конак (полицейско управление в Османската империя). Зад сградата се намират и помещенията използвани за затвор, които днес са преустроени в музей. Именно в тук са се провели паметните събития по приемането на "Търновската конституция” (1879 г.) след освобождението на България от Османско владичество.

През 1985 г. е завършена адаптацията на сградата с оглед предназначението ѝ за музей. Експозицията е разгърната на 3 етажа.

Първият етаж е предвиден за предмети и ценности с религиозен характер - колекции от икони и кръстове. Заедно с това са изложени предмети, свързани с голяма част от практикуваните в града занаяти през епохата на Възраждането.

На втория етаж главен аспект са моменти от национално-освободителните борби на България, свързани с Търновския край и неговите герои. Специално внимание е отделено на борбата за независима българска църква, развитието на образователното дело и читалищната дейност.

Парламентарният звънец, с който е открито Учредителното събрание във Велико Търново на 16 февруари 1879 г. може да се види на третия етаж, на който е възстановена залата, в която е проведено събранието, поставило основите в развитието на съвременна България.

Музеят е филиал на Регионалния исторически музей и заедно със всичките му обекти са включени в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №11.

Рейтинг

Информация

Работно време:
април-октомври: 09:00-18:00 ч.
ноември-март: 09:00-17:30 ч.
Профилактика: вторник 09:00-12:00 ч.
Влизането на посетители се преустановява 30мин. преди края на работното време.

Входните такси за обектите на РИМ - Велико Търново са:
възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.;
двудневен пакет за 10 музейни обекта - 20 лв.

За отстъпки и повече информация:
http://www.museumvt.com/Prices.php

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Велико Търново, пл. Съединение №1
Автобуси, които спират близо (до крепостта Царевец) са номера 20, 40, 50 и 110.

Паркинг

Голям платен паркинг има в подножието на крепостта Царевец, от лявата ѝ част, до който се стига по ул. "Михаил Кефалов", следвайки указателни табели. Съветваме ви да оставите автомобила си там и да се насладите на историческите обекти, разхождайки се. Забележителностите и музеите са на разстояние не повече от 10 минути пеша един от друг.