otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей за история на София

През 1928 г. по предложение на кмета Владимир Вазов се взема решение за основаването на градски музей. Първоначално той съчетава задачите на градски музей, библиотека и архив. На 1 декември 1941 г. в сградата на пл. „Бански” № 3 се открива първата постоянна експозиция на музея. За съжаление сградата просъществува много кратко – до бомбардировките по време на Втората световна война, когато е разрушена. През 1952 г. музеят, библиотеката, архивът и градската художествена галерия се отделят като самостоятелни институции. През следващите десетилетия музеят развива многостранна дейност по опазване на културното наследство, но без музейна експозиционна площ, в тежки условия за съхраняване на ценностите от фонда.

Дълго нерешеният проблем с постоянната експозиция на Музея намира отговор през 1998г. с решение адаптиране на сградата на Централната общинска минерална баня за музей на София с активното присъствие на минерална вода. Постоянната експозиция на Музея за история на София отваря врати на 17 септември 2015г. - на празничния ден на столицата.

С обща експозиционна площ 2 300 кв.м. обхваща 9 теми - Наследството на древността (археология), Силата на духа, Възраждане, Трето българско царство, Софийската улица, Държавни и общински институции, Домът и облеклото на софиянеца, Културен живот и свободно време на софиянци, както и Мемориал на създателите на сградата на Общинската минерална баня. В началото на експозицията е представен гербът на София и кратък летопис на града. Един от най-важните акценти е избирането на града за столица на Княжество България през 1879 г. и последвалите десетилетия до началото на войните 1912-1918 г. Това е времето, през което София радикално се преобразява в демографско, икономическо, градоустройствено и културно отношение и се превръща в модерна европейска столица.

Музеят за история на София притежава над 120 хил. движими културни ценности - находки от археологически разкопки, монети, накити, старинни оръжия, облекла, ордени и медали, театрални и филмови плакати, оригинални документи и снимки, вещи на известни исторически личности, сред които княз Александър I, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и др., предмети от бита и ежедневието на софиянци, обединени във фондове и колекции.

Най-ранните експонати са от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в кв. "Слатина". Национално богатство са: златната тракийска купа от с. Казичене, фибули със злато и ахати от римската епоха, манофили от ХVІІІ век , "Златната каляска" стил Луи ХVI, бюрото – подарък на цар Фердинанд от Ото фон Бисмарк, салонна гарнитура с тапицерия от ръчнотъкани гоблени и др.

Библиотеката на Музея за история на София е специализирана научна библиотека за служебно ползване с около 12 000 единици. Нейната дейност е насочена от една страна към обогатяване, опазване и популяризиране на книжната сбирка, а от друга – в подпомагане на основните дейности по проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на столицата и региона й.

Рейтинг

Информация

Website: http://sofiahistorymuseum.bg/bg/home
Facebook: https://www.facebook.com/SofiaMuseumHistory
Телефон: 02/985 44 55

Работно време:
вторник-неделя между 10:00-18:00ч.

Входната такса е 6лв., а за намаленията за деца, ученици, групови посещения и т.н. вижте тук:
http://sofiahistorymuseum.bg/images/prices_sofia-history-museum-bg.pdf

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Пл. "Бански" 1 (в сградата на бившата Централна минерална баня)
Това е градинката с фонтан срещу Халите.

До музея има спирка на трамваите №20, №22, №23 обръща в непосредствена близост зад музея, а пред градинката са спирките на трамваи №12, №18. В близост са метростанциите "Сердика 1" и "Сердика 2".

Паркинг

Музеят се намира в район на Синя зона с такса 2лв./час.