otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Музей-затвор - гр. Велико Търново

Музеят-затвор във Велико Търново се намира южно от изградения през 1872 г. от майстор Колю Фичето конак, в който сега се помещава експозицията “Възраждане и Учредително събрание”.

Строителство на затвора започва около средата на XIX в., а през 1854 г. той вече се използва по предназначение. Изграден е изцяло от камък, като дебелината на стените е между 70-90 cm. Постройката има един приземен и два горни етажа, заградени са и дворове - в единия се е извършвало оковаването на престъпниците, а другият е бил предназначен за разходки.

През 60-те години на миналия век, затворът е превърнат в музей. Направени са възстановки на три от килиите и карцера. Могат да се видят и уреди за мъчения, както и описание на най-прилаганите изтезания. Върху табло в коридора са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор. Сред най-известните личности, затваряни тук са Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Тодор Каблешков, Бачо Киро и други.

Музеят-затвор е част от Регионални исторически музей - Велико Търново, който е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №11.

Рейтинг

Информация

Работно време:
април-октомври: 09:00-17:30 ч.
ноември-март: 09:00-17:30 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник
Влизането на посетители се преустановява 30мин. преди края на работното време.

Входните такси за обектите на РИМ - Велико Търново са:
възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.;
двудневен пакет за 10 музейни обекта - 20 лв.

За отстъпки и повече информация:
http://www.museumvt.com/Prices.php

 

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Велико Търново, пл. Съединение №1
Автобуси, които спират близо (до крепостта Царевец) са номера 20, 40, 50 и 110.

Музеят-затвор е зад Музей "Възраждане и Учредително събрание" и до Музей "Нова и най-нова история", всичките част от РИМ - Велико Търново.

Паркинг

Голям платен паркинг има в подножието на крепостта Царевец, от лявата ѝ част, до който се стига по ул. "Михаил Кефалов", следвайки указателни табели. Съветваме ви да оставите автомобила си там и да се насладите на историческите обекти, разхождайки се. Забележителностите и музеите са на разстояние не повече от 10 минути пеша един от друг.