otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Народен театър "Иван Вазов"

Сцената на Народен театър „Иван Вазов“ винаги е отразявала едни от най-прочутите имена в българската драматургия. В днешно време театърът предоставя на публиката най-различни по вид и жанр постановки. Някои от тях пазят класическия стил и сценография, докато други изненадват с технологична и модерна визия. Театърът се намира в Градската градина в близост до Националната художествена галерия и Софийска градска художествена галерия. В съседство е улица Георги С. Раковски, където се намират театрите: „Сълза и смях“, „Театър 199“, “Българска Армия“, „Сатиричен театър“, "Столичен куклен театър" и Националната академия за театрално и филмово изкуство „НАТФИЗ“.

Пред Народния театър се простира малък площад последван от фонтан, където е поставено едно от произведенията на известния български скулптор Георги Чапкънов – един от създателите на Статуята на София. През топлите вечери паркът „пред Народен“, както го наричат повечето софиянци се превръща в място за срещи, жива музика, въртене на огньове и танци. Много чужденци го предпочитат пред обикновените нощни клубове заради привлекателната атмосфера.

Театърът разполага с голяма сцена, камерна сцента и "сцена на ччетвъртия етаж". Работи в делнични дни и през уикенди от началото на Септември до края на Юни. Представленията започват стандартно в 19:00 ч. или 19:30 ч. Разгледайте програмата на "Народен театър".

Поради дългогодишната си история и архитектурната си стойност театърът се смята за национален паметник на културата от 1977 г. насам.

 

ИСТОРИЯ НА ТЕАТЪРА  
 Народен театър „Иван Вазов" е Национален културен институт в областта на театралното изкуство. След Освобождението на България от османско иго град София е определен за столица. Постепенно тук се създават нови учебни и културни институции. За начало на летоброенето на Народния театър се счита заповед на министъра на Народното просвещение д-р Иван Д. Шишманов, с която от 1 януари 1904 г. управителят на подкрепяната от държавата Народна драматическа трупа „Сълза и смях" г-н Илия Миларов е назначен за „Интендант". От пролетта на същата година названието на трупата вече е Български народен театър.
    От 1906 г. до 1952 г. трупата носи името Народен театър, а от 1952 г. до 1962 г. – 
Народен театър „Кръстьо Сарафов". От 1962 г. и до днес официалното название е Народен театър „Иван Вазов".

 

СГРАДАТА НА ТЕАТЪРА
 Със заповед от 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов назначава комисия начело с г-н Илия Миларов, която да подготви предложение за постройка на сграда за Народния театър в София. Народното събрание взима решение и с Указ на княз Фердинанд І се отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа", където през юни 1904 г. започва строежът на сградата по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала, която разполага с 848 места, е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. със специално представление. Преди тържественото откриване множество студенти освирква княз Фердинанд І и той с указ решава да затвори Софийския университет за шест месеца.
    На 10 февруари 1923 г. по време на юбилейния спектакъл „Апотеоз на родното драматично изкуство" избухва пожар, който унищожава театъра. От началото на новия сезон трупата играе разделена на две части в различни градове на България, а след това шест години – на сцената на специално ремонтирания „Свободен театър" в София.
    Сградата на Народния театър е реконструирана през периода 1924-1928 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер. Освен изграждането на новата железобетонна конструкция, от Германия е доставена сценична механизация, произведена от фирмите „Круп" и „МАН", каквато имат само най-добрите театри в европейските метрополии. Тази техника работи от 1929 г. и до днес, като се използва във всички представления на Голямата сцена на театъра.
    По време на бомбардировките над София през Втората световна война е разрушено Южното крило на театъра. След края на войната сградата е възстановена и от април 1945 г. Народният театър отново отваря вратите си за публиката. Последното преустройство и реставрация е осъществено през 1972-1975 г. под ръководството на 
проф. инж. Венелин Венков, когато се изгражда и специална Камерна сцена. Цялостното художествено оформление е дело на художниците Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков, който е и автор на завесата на театъра – неугасващия Феникс.

 

 

Рейтинг

Информация

Работно време БИЛЕТНА КАСА:

понеделник - петък
9:30 - 19:30 ч.
събота и неделя
11:30 - 19:30 ч.

уеб сайт: http://new.nationaltheatre.bg/bg/

Екстри

  • WC

  • Food

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

 ул. „Дякон Игнатий“ 5, 1000 София

Паркинг

Паркинг около градската градина и зад театъра. Парко местата се намират в СИНЯ ЗОНА:

- в работни дни от 08.00 до 19.00 часа; събота от 08.00 до 14.00 часа

- 2 лв. / час ( позволен престой до два часа )