otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум

НАОП „Джордано Бруно” е общинско обслужващо звено в сферата на образованието. То работи в няколко направления. Едно от тях е организиране и провеждане на кръжоци по астрономия. 

Звездната зала на планетариума разполага с 45 седящи места. Нейният диаметът е осем метра. Първият планетариум в България е избработен в Димитровград от тогавашния главен архитект на града – Милко Миланов. Апаратът посредством 47 проектора за диафилми е показвал звездното небе на нашите географски ширини, както и положението на Слънцето и Луната, с нейните фази. През 1972 година е демонтиран стария планетариум на архитект Миланов и на негово място е поставен малък “Цайс”- планетариум. Той показва приблизително около 5000 звезди до 6 звездна величина, Слънцето, Луната, планетите и денонощното въртене на небесната сфера.По-късно допълнително са закупени проектори: Слънчева система, метеорен поток, две комети, варио-проектори на планетите – Земя, Марс, Юпитер, Сатурн; които допълват картината на звездното небе.

Астрономическата обсерватория към НАОП „Джордано Бруно“ разполага с наблюдателен павилион с подвижен покрив, (който в момента не може да бъде използван, поради амортизация на сградата). За осъществяване на наблюденията телескопите се монтират в двора на НАОП „Джордано Бруно”.

Обсерваторията е добре оборудвана с любителски телескопи за наблюдение на звездното небе и Слънцето. В планетариума редовно се изнасят лекции за ученици и граждани, свързани с астрономията. Астрономически наблюдения в обсерваторията се провеждат всяка сряда по време на учебната година, както и винаги когато има важно астрономическо събитие като лунно затъмнение, слънчево затъмнение, пасажи, комети, метеорни потоци и др. Достъпът за граждани е свободен. 

Комплексът е включен в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №73, заедно с Дом-музей "Пеньо Пенев" и Исторически музей - Димитровград.

Рейтинг

Телефон

0391 667 97

Адрес

Парк "Никола Й. Вапцаров", Димитровград

Уебсайт

https://www.naopjbruno.bg

Работно време

Понеделник-Неделя:
09:00-17:00ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта