otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Народна библиотека "Иван Вазов"

Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив е втората по големина в България и изпълнява функциите на второ национално хранилище на българската книжнина. Библиотеката има голям принос в опазването на българското културно-историческо наследство.

Народната библиотека в Пловдив е първата културна институция в Южна България. Тя се създава като Областна библиотека и музей на Източна Румелия. Тук живеят и творят Найден Геров, Йоаким Груев, Константин Величков, Христо Г. Данов. По-късно идват Иван Вазов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Захари Стоянов. 
Създадена е през 1879 г. по личната инициатива и с усилията на видния възрожденски учител и деец Йоаким Груев.

Днес Пловдивската народна библиотека е културен институт, продължаващ динамично да обогатява и развива традициите на своите видни първооснователи. Депозитът и основният фонд са обособени в специално хранилище на 14 етажа в същата сграда. Библиотеката притежава богат универсален фонд от над 1 милион и 460 хиляди библиотечни единици - научна, художествена литература, ръкописи, старопечатни, редки и ценни издания, богат справочен фонд, български и чужди периодични издания, аудиовизуални и електронни документи, оригинални произведения на изкуството. 

От 2008 г. Обществения информационен център и читалните зали предлагат безжичен интернет достъп чрез оформени WiFi зони. Създадени са електронни каталози на библиотечните документи, издадени след 1996 г., Дигитална колекция славянски ръкописи, каталог Старопечатни, редки и ценни издания - притежания, с които библиотеката се гордее.

Сградата 
Сградата на Библиотеката е образец от периода на социалистическото изкуство и представя архитектурни елементи, творби на пластичното изкуство, стенописи и мозайки от 70–80-те години на XX век. Проектант е арх. Мария Милева. Условното название „Соц“ е показател за времето на създаване на група сгради, представящи този период в Пловдив – социалистическия режим в България (1944–1989), а не белег на архитектурен стил. Въпреки своите „соц“ характеристики, някои от тези сгради имат свои архитектурни аналози в Европа (Англия, Италия, Франция), където са превърнати в паметници на културата и са образци в обществената и жилищна архитектура.

 

Рейтинг

Информация

тел.: 032 654 905

уеб сайт: libplovdiv.com

Работно време:
От понеделник до събота:

  • лятно (април - октомври): 08.00 - 20.00 часа
  • зимно (ноември - март): 08.00 - 19.00 часа
  • неделя: 08.00 - 16.00 часа

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

гр. Пловдив, ул. „Авксентий Велешки“ 17