otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален Антропологичен Музей

Националният антропологичен музей е създаден през 2007 г. като част от системата от музеи към Българската академия на науките и е под патронажа на Института по експериментална морфология, патология и антропология.

Представя възстановени образи на хора, живели по нашите земи в различни исторически епохи. Възстановките са дело на проф. Йордан Йорданов - единственият антрополог в България, използващ методологията за възстановка на лице по череп. Във витрина в началото на експозицията са демонстрирани отделните етапи по време на работата по подобна възстановка.

Към музея има и национална костница, където се събират и съхраняват антропологически материали, открити при археологически разкопки из страната ни. Тази база данни се ползва от учени и изследователи и така се изучават хората, живели по българските земи от древността до наши дни.

Експозицията в музея е подредена в хронологически ред – от неолита до Възраждането. Няколко възстановки на лица представят еволюцията на човешките черти и постепенната им грацилизация (еволюционен процес, при който лицевите кости постепенно се променят, а чертите на лицето стават по-фини). Представени са физическите типове хора, спрямо данни от исторически и културни изследвания.

Пресъздаден е и образът на жреца, положен в гроб № 43 във Варненския некропол (където е открито най-старото обработвано злато в Европа). Интересен експонат е и образът на тракийската принцеса, положена в гробницата, открита в Могиланската могила в центъра на гр. Враца.

Други интересни експонати в музея са възстановените образи на български царе и видни борци за освобождението на България от Османско владичество. В музея има също и няколко реконструкции на гробове, заедно с разположените в тях тела – полагане тип "хокер” (в ембрионална поза) и християнски тип (със скръстени върху гърдите ръце).

Рейтинг

Информация

Website: http://www.iempam.bas.bg
Facebook: http://facebook.com/NacionalenAntropologicenMuzej
E-mail: iempam@bas.bg
Тел. 0870 49 21; 02 871 83 75;

Работно време:
понедeлник: 12:00-17:00 ч.
вторник - събота: 09:00-17:00 ч.
неделя: почивен ден през зимния период

Вход - 6 лв.
Ученици, студенти, войници - 3 лв.
Вход за пенсионери – 2 лв.
Група ученици, студенти, деца - 2 лв. на посетител
Семеен билет (вход и беседа) – 12 лв.
Хора с физически увреждания - безплатно

За беседи на български език с групи се заплаща допълнително:
- група до 5 посетители – 6 лв.
- група от 5 до 10 посетители – 10 лв.
- група от 10 до 20 посетители – 15 лв.
За беседи на английски език се заплаща допълнително 20 лв.

Всяка последна събота на месеца през зимния период (01 ноември - 01май) посещенията са безплатни за всички категории посетители без беседи, а през летния период - безплатното посещение е през последната неделя на месеца.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

Маршрути

Град София, бул. "Цариградско шосе" 73

Помещава се в сградата на ИБИР-БАН, зад Министерство на вътрешните работи и зала Универсиада.

От бул. "Шипченски проход" на светофара на зала Универсиада свивате по ул. "Александър Жендов" към бул. "Цариградско шосе", но оставате в локалното и точно на завоя се намира сградата,

Паркинг

Може да паркирате до сградата, като трябва да влезете от локалното шосе през две червени колони, останали от някогашна порта.