otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален Дворец на Културата

Национален културен център за конференции, изложби и специални събития, най-големият конгресен център в Югоизточна Европа. Предназначението на сградата, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на София, е да се използва за културни прояви.

Строежът на НДК е част от инициативите през 1981 г. за отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава.

Архитектурният проект на основната сграда е дело на колектив с ръководител арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство е по идея на колектив начело с арх. Атанас Агура. Главен проектант на парка към НДК е инж. (ландшафтен архитект) Валентина Атанасова.

Най-голямата зала („Зала 1“) разполага с 3380 места. Сградата е разположена на 123 000 m² площ, разгърната на 8 етажа и 3 подземни нива. НДК е построен върху площ от 18 300 m² и има обем 576 800 m³.

Запазеният знак на двореца представлява жар-птица (феникс), оформена от извити ивици-лъчи, разположени в кръг. Емблемата е дело на графичния дизайнер Стефан Кънчев.

Знакът, символ на НДК, поставен над централния вход, е дело на скулптора Георги Чапкънов и представлява стилизирано слънце, напомнящо таваните в старите български къщи. Символът е изработен от бронз, с диаметър около 7 m. От вдлъбната полусфера излизат лъчи – житни класове, с дължина 2,60 и 1,80 m.

В централното фоайе на Двореца е позлатената скулптура „Възраждане“ и наричана „Майка България“ от скулптора Димитър Бойков, която символизира гостоприемна и възродена София. Част от интериора на НДК е и още един представителен знак – птица, вплетена в слънчевите лъчи, символизираща полета към знание и светлина.

НДК е домакин на над 300 събития годишно, сред които: международни конгреси, политически форуми, бизнес конференции, научни симпозиуми, музикални и филмови фестивали, концерти, танцови спектакли, театрални постановки, изложби и изложения. Зала 1 на НДК, със своите близо 4000 комфортни места, е сред основните зали за провеждане на концерти на гостуващи световни рок и поп звезди, както и на големи спектакли на театралното, оперетното и танцовото изкуство. Тук е обичайното място и за провеждане на юбилейни и гала концерти на популярните български естрадни и рок изпълнители.

На 27 юли 2005 г. получава наградата "Апекс" на Международната асоциация на конгресните центрове за “Най-добър световен конгресен център”.

НДК е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №61а.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.ndk.bg
Facebook: https://www.facebook.com/NationalPalaceOfCulture

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР
Телефон: 02/916 6300 и 02/916 6400
Е-mail: biletencentar@ndk.bg

РАБОТНО ВРЕМЕ:
понеделник-петък: 10:00-20:00ч.
събота, неделя и празнични дни: 10:00-20:00ч.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Градски транспорт:
Абтобусни линии: 72, 76, 94, 204, 604
Тролейбусни линии: 1, 2, 5, 7, 8, 9
Трамвайни спирки: 6 (НДК-тунел)
Метростанция НДК

Адрес: Пл. България № 1
Площадът е чудесно място за разходки и отдих с изглед към Витоша. Атракция са фонтаните и парковото пространство.

Паркинг

НДК разполага с подземни и наземни паркоместа. До подземните се стига през 2 входа - единият е от ул. "Фртьоф Нансен", другият е от бул. "България". За наземния входът е откъм бул. "Витоша". Цената на час е 2лв. Районът около НДК е под "Синя зона" и паркирането там е 2 лв. на час в работни дни 08:00-19:00 и в събота от 08:00-14:00.