otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Национален етнографски музей

Етнографският институт с музей (Национален етнографски музейНЕМ) е държавна културна институция към Българската академия на науките в София за развитие на етнологията и успоредно съхранение на материалните богатства от миналото на българския народ.

Научният архив на музея съхранява над 3000 архивни единици, около половин милион страници, 100 000 негатива и 5200 стари снимки и портрети. Библиотеката на ЕИМ съдържа над 25 000 издания, някои от които са единствени в страната. Нейна интегрална част е Специализираната библиотека с архив „Студии Романи“, която съдържа книги и други разнообразни издания, посветени на циганите.

НЕМ е включен в "100-те национални туристически обекта" на БТС, под №62, заедно с Националната галерия, с част от която се помещават заедно в бившия царски дворец.. Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение още през 1978 година. Музеят има сбирки с предмети, свързани с домашните занятия и покъщнина, земеделието и животновъдството, килимите и едрите тъкани, дърворезбата, кованото желязо, медникарството, накитите, обичаите и обредния реквизит, традиционното народно облекло, шевиците и дребните тъкани. Разполага с постоянна изложба.

При последната реформа на БАН, Етнографският институт с музей заедно с Института за фолклор се сливат и сега образуват Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей.

Рейтинг

Телефон

02 8052621

Адрес

пл. „Княз Александър І“ № 1, Център, София

Уебсайт

http://iefem.bas.bg

Мейл

pr@iefem.bas.bg

Цена

Билет – 6 лв.
За ученици, студенти и пенсионери – 3 лв.
В четвъртък – 2 лв.

Безплатен вход: деца до 12 г., посетители с физически увреждания, ученици и студенти от художествените училища, служители на музеи и галерии, журналисти, членове на СБХ, ICOM, ICOMOS, AIAP, AICA.

Входната такса важи и за Националната художествена галерия.

Работно време

вторник - неделя
10:00 - 18:00

Почивни дни – понеделник, официалните празници в България, Коледа, Нова година и Великден

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Синя зона